GAZİANTEP (AA) - Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Viyana Doğa Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen AB projesi kapsamında, Gaziantep Rumkale ve Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Gaziantep İTÜ Mezunları Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu - 4. Çevre Hibe Programı kapsamında sunularak Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından kabul edilen ve sözleşmesi imzalanan İklim Değişikliği İçin Sivil Diyalog Projesi'nin ilk toplantısı paydaşların katılımıyla Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Dernek başkanı Adnan Akyazıcı, toplantıda, hazırlanacak fizibilite raporu ile bölgedeki tekne ulaşımında sera gazı salımının kontrolüne yönelik farkındalığın artırılacağını belirtti.

Küresel iklim değişikliğinin temel nedenlerini nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi aktivitelerdeki artış ile sanayinin gelişmesinin oluşturduğunu ifade eden Akyazıcı, şunları kaydetti:

"İklim değişikliğinin nedeni küresel ısınma, bunun sebebi ise atmosferdeki sera gazlarının artmasıdır. Türkiye'nin BM’ye sunduğu taahhüt 2030 yılı itibariyle referans senaryoya göre sera gazı salım artış miktarının yüzde 21 azaltılmasıdır. Dernek olarak bu kapsamda hazırladığımız proje ile bölgemizde bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda başlattığımız projeye katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise dünyanın en önemli ve güncel problemlerinden olan çevre kirliliği ile küresel ısınmaya karşı kurumların da önlem alması gerektiğini vurguladı.

Hazırlanan projenin AB'den fon desteği almaya hak kazandığını anımsatan Yılmaz, "Bu başarıdan dolayı öğretim üyelerimizi ve proje ortağımız İTÜ Mezunları Derneği'ni kutluyor, projenin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadesinde bulundu.

Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal da projenin, önemli turizm potansiyeli taşıyan Halfeti ve Rumkale bölgesindeki çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayacağını belirtti.