Prof. Dr. Özlem soran, kalp damar hastalığından korunmanın yollarını anlattı.
Şehitkamil Belediyesi ve SANKO Üniversitesi işbirliğiyle, ’Kalp Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Rektör Danışmanı ve ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalında öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran, kalp damar hastalığından korunmanın yollarını anlattı.
"KALP DAMAR HASTASI " KONULU KONFERANSA YOĞUN İLGİ OLDU
Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ’Kalp Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz’ konulu konferansa, çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Rektör Danışmanı ve ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalında öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran, “Kalp ve Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz” konusunda sunum yaptı. Koroner arter hastalığının, kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması olduğunu belirten Prof. Dr. Soran, “Türkiye’de görülen tüm ölüm nedenleri içinde, koroner arter hastalığından ölüm birinci sıradadır” dedi.
YAKLAŞIK 4 MİLYON KALP HASTASI VAR
Prof. Dr. Soran, Türkiye’de 4 milyon kalp hastası bulunduğunu ve bu sayıya her yıl 400 bin yeni vak’a eklendiğini söyledi. Yapılan araştırmaların ABD’de 18 milyonun üzerinde kalp hastası olduğunu ve her 4 kişiden 1’inin kalp hastalığı nedeni ile öldüğünü gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Soran, “Türkiye’de ise araştırmalar sonucu yaklaşık 4 milyon kalp hastası var. Bu rakama her sene 400 bin yeni vakanın eklendiği, yine her sene 200 bin kişinin kalp hastalığından öldüğünü göstermiştir. Sonuç olarak, her sene 200 bine yakın kişi maalesef kalp hastası olarak bu havuza katılmaktadır” diye konuştu.
PROF. DR. SORAN HASTALIKTAN KORUNMANIN YOLLARINI ANLATTI
Tüm bu olumsuzlukların yanında, koroner arter hastalığına yol açan bazı risk faktörlerinin, kontrol edilebilir olduğunun altını çizen Prof. Dr. Soran, “Bunlar arasında sigara içme, hareketsiz yaşam, fazla kilo, şeker hastalığı, kolesterol (kan yağları) yüksekliği, hipertansiyon kontrol altında tutulabilir risk faktörleridir. Bu ispatlanmış risk faktörleriyle mücadelede en önemli temel taşlardan biri, kişinin bu riskleri bilmesi ve gerekli yaşam tarzı değişikliklerine sebeplerini anlayarak gidebilmesidir” şeklinde konuştu.
"SAĞLIĞIMIZLA İLGİLİ ÇOK FAYDALI BİLGİLER ÖĞRENDİK"
Kalp Damar Hastalığıyla ilgili önemli bilgilerin aktarıldığını dile getiren vatandaşlar, “Şehitkamil Belediyesi’nin ve Sanko Üniversitesinin düzenlemiş olduğu Kalp Damar Hastalığından Korunmanın yolları konulu konferansa katıldık. Bu konferans bizler açısından çok faydalı geçti. Prof. Dr. Özlem Soran hanım, kalp damar hastalığından korunmanın tüm detaylarını bizlere aktardı. Burada verilen konferansla birlikte sağlığımızla ilgili çok faydalı bilgiler öğrendik. Bu öğrendiğimiz bilgileri sağlığımızı korumak adına günlük hayatımızda yerine getirmemiz gerekiyor. Yapılan anketle birlikte de sık sık bizleri arayarak, verilen tavsiyeleri yerine getiriyor muyuz, getirmiyor muyuz konusunda da irtibatta olunacak. Bu konferansın düzenlenmesinden dolayı çok mutluyuz. Emeği geçen Şehitkamil Belediyesine ve Sanko Üniversitesine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından Prof. Dr. Özlem Soran, katılımcıların sorularını yanıtladı.