Kilis Öncüpınar Mülteci Kampı'nda çeşitli incelemelerde bulunan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve AB İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon üyesi Christos Stylianide Gaziantep Havalimanı'nda basın açıklamasında bulundu. Ankara'da yüksek düzeyde siyasi görüşmeler yaptıktan sonra sahaya inerek çalışmaları yerinde gördüklerini dile getiren Federica Mogherini, sığınmacılara ev sahipliğini yapan Türk hükümetine ve Türk halkına teşekkür etti. Türkiye'ye destek için geldiklerini belirten Mogherini, “Suriye'de sürmekte olan kargaşanın siyasi bir çözüme kavuşturulması için çalışmalar yürütüyoruz. BM Suriye özel temsilcisi ile görüştük. Bu Pazartesi günü AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile bir araya geleceğiz ve geniş bir müzakerelerde bulunacağız. Barışa doğru kalıcı çözümün bulunması noktasında neler yapılması gerektiğini tartışacağız. DAİŞ'le mücadele konusunu ele alacağız. Türkiye'de ve diğer ülkelerdeki sığınmacıların yardıma ihtiyacı var. Türkiye'den sonra Lübnan'a geçeceğiz.” diye konuştu. 

"IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNDA ULUSLARARASI KOALİSYON OLUŞTURMA KONUSUNDA ÇALIŞMALAR VAR"

Suriye krizinin çözümü için yapılan çeşitli çalışmalar olduğuna değinen Mogherini, "Suriye konusunda yakınmaları bir kenara bırakıp, neleri elde ettiğimizi, neleri elde edebileceğimizi konuşmamız daha faydalı olur. Bir taraftan IŞİD ile mücadele konusunda uluslararası koalisyon oluşturma konusunda çalışmalar var. Diğer taraftan da siyasi bir çözüm sürecinin başlatılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar var.” dedi. 

Suriye sınırında Türkiye'ye Avrupa'nın desteğini getirmek için olduklarını ifade eden Christos Stylianides ise Suriye krizinin unutulmuş bir kriz olmaması gerektiğini vurguladı. Stylianides, “Hiç kimse dünyanın son dönemde en büyük göçmen krizini yaşadığımızı inkar edemez. Bu kriz unutulmuş bir kriz olmamalıdır. Kayıp Suriye çocukları neslinin olmamasını sağlamak için önemli bir görevimiz var. AB Komisyonu durumu yakından izlemektedir. İhtiyaçlar konusunda bundan sonra atılacak adımları belirledik. Yaşadığımız çağın en ağır insani krizinin etkilerini azaltmak için elinden geleni yapma noktasında kararlılığa sahiptir." açıklamasında bulundu. 

Gaziantep'te temasları bitiren AB heyeti, Lübnan'daki mülteci kampını ziyaret etmek için özel uçakla hareket etti.