Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi'nce, "Suriye Türkmenleri Şiir ve Türkü Gecesi" düzenlendi.

Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu'nda düzenlenen gece, şehitler için dua okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

Gecenin açılışında konuşan Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, "Dünyanın kalbinin attığı nokta" olarak tanımladığı Ortadoğu'da yolların kapandığını belirtti.

Yaşanan iç savaştan ve zulümden dolayı Suriye'de kimsenin kalmadığını ifade eden Dalmaz, şunları söyledi:

"Bugün maalesef yolumuzda dikenler, tehlikeler ve canavarlar var. Yolumuzda zalimler var. Yol kalmadı, yolu kazdılar. Türkiye'de bazı yerleri de kazıyorlar, yolları kapatıyorlar ya... Orada varil bombalarıyla zulümlerle yollarımızı kestiler. Şu anda Suriyeli, Suudi Arabistan'a rahat gidemiyor. Zaten Suriye'de de kimse kalmadı. Vatanını milletini seven, birliğini düzenini, bağımsızlığını seven insanlar artık Suriye'de yok. Biz, Suriye'deki olaylara kendi akrabalarımız açısından bakıyoruz. Arap da benim kardeşim, Kürtler de benim kardeşim ama Türkmenler benim öz kardeşim."

Menfaatler noktasında İran, İsrail ve ABD'nin Suriye rejimiyle aynı çizgide buluştuğunu savunan Dalmaz, Türkiye'nin her zaman Türkmenlerin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkmenler arasında bilinçlendirme hareketi başlattıklarını belirten Mustafa, bu sayede toplumsal ve siyasi bilinç oluşturmak istediklerini söyledi.

Köylere geri dönüşleri teşvik edeceklerini dile getiren Mustafa, "Köylerimize geri dönmemiz gerek. Bunu da silahla başaramazsak, yüreklerimizle başarmak inancındayız" diye konuştu.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkanı Muhammed Vecihi Cuma ise Suriye Türkmenlerinin, Türkiye'nin kültürel ve tarihi uzantısı, iç meselesi ve milli güvenliği olduğunu ifade etti.

Türkmenler ile Türkiye arasına mayınla sınır çizildiğini kaydeden Cuma, "Kimliğimizi silmek ve yok etmek için her türlü şeytanlığı düşündüler ama başaramadılar. Direndik, karşı durduk, mücadele ettik ve varlığımızı, kültürümüzü ve dilimizi koruduk" dedi.

Uluslararası güçlerin Suriye'de çıkar savaşında olduğuna dikkati çeken Cuma, Türkmenlerin maruz kaldığı zulmün ise Birleşmiş Milletler anlaşmasına göre, toplu bir katliam ve soykırım olduğunu savundu.

Cuma, Türkmenler olarak her zorluğa karşı direnmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Suriyeli ozan ve şairler şiir ve türkülerini seslendirdi.