Büyükelçi Adnan Keçeci Gaziantep Kulübünce organize edilen bir toplantıda yaptığı konuşmasında, orta ve lise çağındaki Suriyelilerin eğitiminde derslik, öğretmen ihtiyacı ile müfredat alanlarında ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesinin önem kazandığını ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, eğitim konusunun Suriyelilere götürülen hizmetlerin başında geldiğini, bu bağlamda orta ve lise çağındaki Suriyelilerin eğitiminde derslik, öğretmen ihtiyacı ile müfredat alanlarında ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesine önem verdiklerini ifade etti. Keçeci, Suriye krizinin boyutunun ve yansımalarının bölgesel bir sorun boyutunu aştığını, uluslararası bir sorun haline geldiğini ve birçok gözlemciye göre II. Dünya Savaşından sonraki en büyük ’insani facia’ haline geldiğini ifade etti. Suriyeliler gibi Türkiye’nin de krizin bir an önce sona ermesini ve tüm Suriyelilerin barış ve güven içinde yurtlarına, evlerine dönmesi için gayret ettiğini söyledi. Savaştan kaçan Suriyeliler için ilk dönemde can güvenliği, barınma, gıda, sağlık gibi acil ihtiyaçların giderildiğini vurgulayan Büyükelçi Keçeci, ancak Türkiye’de kalış süreleri uzadıkça eğitim, sağlık, uyum, integrasyon gibi ihtiyaçlarının ön plana geçtiğini belirtti. Keçeci, halen şehirde bulunun eğitim çağındaki 107 bine kadar çocuktan 55 bin kadarına eğitim hizmeti sağlanabildiğini de kaydederek, bu konuda Gaziantepli ebeveyn ve çocukların ’sabahçı, öğlenci, öğrenci’ sistemiyle büyük bir özveriyle sınıflarını Suriyeli çocuklarla paylaştıklarını sözlerine ekledi. Eğitim çağındaki tüm öğrencilerin okula gitmesinin ve kayıp bir nesil oluşturulmasının mutlak suretle önlenmesi gerektiğini vurgulayan Keçeci, bu itibarla uzun dönemde yeni dersliklere ve iyi eğitim görmüş öğrenmelere ihtiyaç duyulduğunu bu alanlardaki çalışmalarda başta AB olmak üzere uluslararası toplumun katkı ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.
"SAĞLIK HİZMETLERİ DE ÖNCELİKLER ARASINDA"
Keçeci, sağlık konusunun Suriyelilere sağlanan hizmetler açısından öncelikler arasında yer aldığına işaret ederek sorunun giderilmesi için aile hekimliği benzeri sağlık ofisleri oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Suriyelilerin Türk toplumuna entegrasyonun da, özellikle dil konusunda sorunlar yaşandığına dikkat çeken Büyükelçi Adnan Keçeci, tüm sorunların giderilmesi için merkezi idare, yerel yönetimler ve Gaziantep’teki STK’lar ile birlikte el ele çalıştıklarını vurguladı. Tepebaşı Mahallesi Prof. Metin Sözen caddesindeki Dışişleri Gaziantep temsilciğinde yapılan toplantı sonunda, Büyükelçi Keçeci, katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Keçeci, "Suriyeliler çok acı çektiler. Çekmeye devam ediyorlar. Bunların beklentilerini adaletli bir şekilde karşılamak lazım. Bu arada, Suriye’nin içinin boşaltılmasını engelleyici her türlü önlemi almalıyız. Siyasi çözüm için umutlu olmalıyız. Ancak, bunun erken sonuçlanacağı konusunda aşırı bir beklenti içine girmemek lazım. Suriye sorunu uluslararası bir sorun. Bundan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin biran önce sona ermesini, Suriyeli misafirlerinin acılarının son bulmasını, onların güven içinde yurtlarına, evlerine dönmelerini arzuluyoruz" dedi.
NÜFUSUN YÜZDE 17’SİNİ SURİYELİLER OLUŞTURUYOR
Büyükelçi Keçeci, bir başka soruya verdiği cevapta, şu anda Gaziantep’in nüfusunun yüzde 17’sini Suriyelilerin oluşturduğunu söyledi. Avrupa Birliğince tahsisi öngörülen 3 milyar Avroluk kaynağın ilk bölümünün 1 Temmuz itibarıyla serbest bırakılması konusunda sağlanan mutabakatı hatırlatan Keçeci, bu kaynağın ülkedeki Suriyelilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak projelerin finansmanın da kullanılmasının planlandığını bildirdi.
NECATİ BİNİCİ: "HER TÜRLÜ İNSANİ YARDIMLARA DEVAM EDECEĞİZ"
Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici de, Gaziantepli STK’lar olarak Suriyelilere her türlü insani yardımı yaptıklarını söyledi. Ekonomik krizi fırsata çevirme başarısı göstermede alt yapısı sağlam olan Gaziantep’in burada da başarılı olacağına inandığını ve Suriyeliler yurtlarına evlerine dönünceye kadar, her türlü çözüm önerilerine katılacaklarını, insani yardımlara devam edeceklerini, hoşgörülü olacaklarını da sözlerine ekledi.