Sakit, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, iç savaşın başladığı günden bu yana Suriye halkının büyük eziyet gördüğünü, son 4 yılda binlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralandığını, milyonlarca Suriyeli'nin ise evini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. 

Rejim güçlerinin muhaliflere yönelik kimyasal silah kullandığını öne süren Sakit, şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler, Suriye'ye müfettişler gönderdi. Bu müfettişler Esed'in kontrolündeki fabrika ve depolardan aldıkları kimyasal silahları imha etti. Geçtiğimiz günlerde muhaliflere karşı rejim güçlerince yine kimyasal silah kullanıldı. Esed'in gizli fabrikaları vardı, şimdi onları yeniden çalıştırıyor."

BM görevlilerinin bazı bölgelere giremediklerini ve dolayısıyla görevlerini tam anlamıyla yerine getiremediklerini savunan Sakit, Suriye halkını yeniden kimyasal silah korkusu sardığını anlattı.

Rejim güçlerinin kimyasal silah kullandığını ispatlamak amacıyla kendilerinin de bir çalışma yaptığını aktaran Sakit, şu bilgileri verdi:

"Suriye'deki ve Türkiye'deki hastanelerde kalan yaralılar ve sağlık görevlileriyle görüştük. Suriye içerisinde 14'er kişilik gruplarla çok gizli bir şekilde çalıştık. Rejim güçlerince kullanılan kimyasal silahlar nedeniyle bugüne kadar 2 bin 273 kişi hayatını kaybetti, bunun da yüzde 68'ini çocuklar oluşturuyor. Ayrıca yaralanan 12 bin 78 kişi de hastanelerde tedavi görüyor."

Sakit, edindikleri bilgileri Birleşmiş Milletler'e sunacaklarını. savaşın son bulması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. 

Suriye'deki Kimyasal Dosyasını Belgeleme Bürosu Dış İlişkiler Sorumlusu Nidal Şeyhani de Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına ilişkin deli toplamaya ve bu konuda işlenen ihlalleri belgelendirmeye devam edeceklerini kaydetti.