Gaziantep Üniversitesi'nden (GAÜN) yapılan açıklamaya göre, Tokel, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "THY ve THY Teknik A.Ş'nin Mevcut Yerlileştirme İhtiyacı ve Müstakbel Yerli Yolcu Uçağı Yan Sanayinin Teşkili" konulu panele katıldı.

Panelde, Türkiye'nin önemli teknolojik açığı bulunduğunu belirten Tokel, bu açığın biran önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk girişimcilerin tüm sanayi kollarında gelişmesi gerektiğine işaret eden Tokel, "Uçağımızın gövdesinden teknik aksamına kadar her şeyini yüzde 100 kendimizin yapacağı bir sanayimiz olmalı. Uçağımızın tüm sistemlerini, konteynerleri kendimiz yapacağız. Bir vida bile dışarıdan aldığımız zaman o uçak yüzde 100 yerli uçak olmaz. Bunun için Gaziantep'in de aralarında bulunduğu sanayi kentleri her türlü üretime gidebilir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu millet çok zor şartlarda kazandığı birikimlerini yıllarca yurt dışından alınan uçaklara, tanklara harcadı. Üretmekte ürkek davrananlar ithal etmekte pek cesur çıktılar" değerlendirmesine de değinen Tokel, şunları kaydetti:

"Evet, sıkıntı burada. Ama bunun da sebebi bürokrasi. Çünkü üretime dönmüyor, üretimi sevmiyor. Bürokratlar artık bu hedeflere uygun olarak iş görmek, hızlı çalışmak sonuç almak zorundalar. Çünkü siyasi irade bu konuda çok kararlı. Yani 2023'te yüzde 100 yerli uçağımızı yapacağız. Başka yolu yok. Bürokratlar da bu aşamada kendilerine verilen yetkileri, inisiyatifleri kullanması, icraat yapması lazım. İnşallah hayırlısı olur. Biz ümitsiz değiliz.  Zaten koşturuyoruz. Bu bıkkınlığa, bezginliğe de topyekün savaş açtığımıza göre sıkıntı olmayacağını ümit ediyorum."

 

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da akademik personelin kendilerini sürekli geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Coşkun, Tokel'e, sedef işlemeli sandık hediye etti.