Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Türkiye’de ilk olan “Ekolojik Atölye” faaliyetlerine başladı.

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına bağlı Ekolojik Kent Tasarım Müdürlüğü çatısı altında faaliyetlerini yürüten Ekolojik Atölye binası faaliyetlerine başladı. Tadilatı yapılan binanın çevreye karşı duyarlı yapılanmalarla ilgili kriterler göz önünde bulundurulurken, yapının cephe ve çatısında ısı yalıtımıyla ilgili ciddi önlemler alındı.

Pencere ve kapı sistemleri enerji performansı açısından daha nitelikli pencere ve kapı sistemleriyle değiştirilen binaya, tüm mekanik ve elektrik sistemleri enerji tasarruflu sistemlerle değiştirilip, suyun verimli kullanılması açısından yağmur suyu depolama sistemi de binaya entegre edildi. Ayrıca yapının çevresindeki yeşil alan miktarı da arttırılmış, bu yapı ile birlikte 42 adet çam ağacı dikildi.

Kendi enerjisini kenti üretecek

Ekolojik Atölye binasının enerjisinin bir kısmını kendi üretebilmesi için de güneş enerjisi sisteminden faydalanacağı belirtilirken, gereken sistemin ilerleyen zamanlarda yapıya entegre edileceği bildirildi. Enerji ve su açısından yeniden dönüştürülmesine örnek olacak yapı, Gaziantep’te bir ilk olma özelliğine sahip olacak. Yapı 240 m olup, içerisinde 50 kişilik bir atölye salonu barındırırken, atölyede ilkokul çağından başlayarak tüm yaş grupları yapıda enerji ve su verimliliği, geri dönüşüm, çevreye karşı duyarlı yapılanmalarla ilgili bilgilendirme sunumlarının yanı sıra atölye çalışmaları yapılabiliyor.

Geçtiğimiz 2016 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ekoloji çalışmalarını Ekolojik Bina’da gerçekleştirmiş ve bu çalışmalardan toplamda 15 bin kişi faydalanmıştır. Bu yıldan itibaren hem Ekolojik Atölye’de hem de Ekolojik Bina’da farklı yaş gruplarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmeye devam edecektir.