UCLG-MEWA Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Uluslararası Sosyal İçerme Zirvesi”nin açılış konuşmasını yaptı.
Fatma Şahin, İstanbul’da düzenlenen zirvede, küreselleşmenin yaşandığı ve sınırların kalktığı yeni dünya düzeninde, sosyal adalet ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarının yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ dedik’ anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Şahin, son yıllarda dezavantajlı bireyler için yapılan hukuksal düzenlemelerden bahsederek, insanı merkeze alan sosyal politikaların önemine vurgu yaptı. Dünyadaki savaş ve yoksulluk sorunlarına dikkati çeken Şahin, “Savaşlar en çok dezavantajlı grupları vuruyor. Kendi sınırları dışında imkânları ölçüsünde herkese yardım etmeye çalışan bir Türkiye var. Ancak Türkiye bu sorunları tek başına çözecek durumda değil, herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Dünya büyük bir insanlık sınavından geçiyor. Bu sınavı verenler tarihe altın harflerle yazılacak. Bu salondan çıkaracağımız sonuçları yol haritası yapıp gönül köprüleri oluşturacağız” dedi. Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Başkanı Jean-Claude Frécon da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin yıllardır “Toplumsal uyum” kavramı üzerinde çalıştığını aktardı. Tüm insanların eşit olarak insan haklarına erişimin sağlanması noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğüne işaret eden Frecon, “Yerel yönetimlerin toplumsal uyuşmayı sağlamayabilmeleri için geniş yetkilere ihtiyacı var. Uyumlu bir toplum için ayrımcılıkla mücadele etmek ve farklılıklara saygı duymak gerekiyor” şeklinde konuştu.
"KÜRESEL DÜŞÜNÜP YEREL HAREKET ETMELİYİZ"
CEMR Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Belediyeler Birliği Başkanı George Patoulis ise vatandaşın daha iyi bir hayat sürebilmesi için çalışan belediyelerin azalan bütçeye rağmen görev alanlarının arttığını söyleyerek, belediyelerin temel görevleri yanında mültecilerle ilgili sorunları da yüklendiğine dikkat çekti. Toplumsal dışlanmayla mücadele ederken merkezi hükumet ve şehrin diğer paydaşlarının da destek vermesinin önemli olduğunu vurgulayan Patoulis, “Küresel düşünüp yerel hareket etmeliyiz ama aynı zamanda da yerel düşünüp küresel hareket etmeliyiz” diye konuştu. AB Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Başkanı François Begeot ise toplantının konuyla ilgili tüm büyük kuruluşları bir araya getirmesi açısından uluslararası önemli bir zirve olduğunu ifade etti. Sosyal içerme konusunun öncelikli konuları arasında olduğundan söz eden Begeot, daha iyi bir toplum için çalıştıklarının altını çizdi. Dezavantajlı gruplar için yapılan çalışmaların çok önemli olduğuna vurgu yapan Begeot, Türkiye’de İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında 12 belediyeye destek vererek Türkiye ile bağları güçlendirdiklerini kaydetti. Begeot, iş bulma piyasası, iş ve özel hayatların dengesinin sağlanması, kentlerde yerel ortaklıkların kurulması ve yaşlı hizmetleri gibi konularda dezavantajlı grupların sorunlarının bertaraf edilmesi noktasında bu projenin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Uğur Güneş de Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sağladığı katılım öncesi mali destek fonlarının yönetim süreci hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Yaklaşık 400 kişinin katılım sağladığı zirve kapsamında İstanbul Yerel Entegrasyon Deklarasyonu da imzalandı.