Kurs kapsamında çevre koşulları, tarım alet ve makinalarının kullanımı, fidan dikimi, meyvecilik, proje uygulama, çim alan tesisi, seracılık, peyzaj düzenlemesi gibi dersler gören gençler, öğrendiklerini, belediyeye ait park ve bahçelerde pratiğe döküyor.

Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi Klinik Yöneticisi Gürkan Berkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde uygulanan 6 aylık rehabilitasyonun bir parçası olarak bağımlı gençlere yönelik çeşitli meslek edindirme kursları düzenlendiğini söyledi. 

Büyükşehir Belediyesinin İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlediği kurslara tedavisinde başarı sağlanan gençlerin katıldığını belirten Berkcan, "Kaynak, mobilya, marangozluk, otomatik kapı sistemleri gibi kurslar düzenlendi. Bahçıvanlık kursu da bunlardan biri. Şu anda ikincisini gerçekleştirdiğimiz kursa 12 genç katılıyor" dedi.

Geçen dönem düzenlenen bahçıvanlık kursunda başarılı olan gençlerin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki çeşitli kurumlarda çalıştırılmak üzere istihdam edildiğine dikkati çeken Berkcan, yine başarılı olan gençlerin istihdam şansı yakalayacağını ifade etti.

Meslek edindirme kurslarının, tedavinin önemli bir ayağını oluşturduğuna işaret eden Berkcan, "Çocuklar tekrar sosyal hayata adaptasyon olabilmek için merkezde veya merkez dışında edindikleri bilgilerle, aldıkları sertifikalarla meslek hayatına kolaylıkla girebiliyorlar. Bu sebeple kurslar, tedavide başarılı olan gençler için devam ediyor" diye konuştu.

Kursların bağımlı gençlerin tedaviye adaptasyonlarını artırdığını vurgulayan Berkcan, şunları kaydetti:

"Özellikle ergen tedavisinde soyut şeylerden çok somut şeyleri görmeleri, bir şeyleri başarabildiklerini görmeleri tedavide ciddi katkı sağlıyor. Çocuklar, park ve bahçelerde çalıştıkları zaman hayata adaptasyon olmaları, insanlarla iletişim kurmaları ve bir şeyler başardıklarını görmeleri tedavi açısından olumlu sonuçlar doğuruyor."

- "Toprakla iç içe olduğum zaman rahatlıyorum"

Merkezde tedavi olan gençlerden 19 yaşındaki M.Y, 6 yıl madde kullandıktan sonra 3 ay önce tedavi için Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'ne başvurduğunu söyledi. 

Merkezde sunulan rehabilitasyon hizmeti sayesinde kendisini her geçen gün daha iyi hissettiğini belirten M.Y, şöyle devam etti:

"Daha önce madde kullanmak için park ve bahçelere giderdik. Geceleri ısınmak için banklara, ağaçlara zarar verirdik. Burada hiç bilmediğim bir dünyayı öğreniyorum. Toprakla iç içe olduğum zaman rahatlıyorum. Artık çevreye karşı daha duyarlıyım ve doğanın bir parçası olmak istiyorum. Tedavim bittiğinde de bu mesleği yapmak istiyorum."

17 yaşındaki A.K. da yaklaşık 8 yıl madde kullandığını, 4 aydır da tedavi gördüğünü vurgulayarak, merkezde kendini iyi hissettiğini ifade etti.

Tedavi sürecinin hayatına çok şey kattığına işaret eden A.K, "En önemlisi ailemi tekrar kazandım. Önceden parkları kötü amaçlar için kullanıyordum ama şimdi park ve bahçe düzenlemesini öğreniyorum. Şu anda yaptığım işten ve hayattan zevk alıyorum. Köyde toprağımız var. İleride orada veya başka yerde bu işi yapmak istiyorum" dedi.

16 yaşındaki Y.N. ise tedavi olmadan önce çalışmanın ne demek olduğunu bile bilmediğini, şimdi bahçıvanlık kursunda bir meslek öğrendiğini dile getirdi.

Öğrendiklerini, park ve bahçelerde pratiğe döktüğünü belirten Y.N, "İşimiz bittiğinde ortaya çıkan manzaradan gurur duyuyor ve mutlu oluyorum" ifadelerini kullandı.