Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Alphan, ‹erkeklerde kilo fazlalığının kadınlarda ise obezite oranı çok yüksek olduğunu belirtti.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Alphan, üniversitenin beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerine "Metabolik sendromu" semineri verildi.

Dünyada her üç kişiden birinde metabolik sendromu görüldüğünü vurgulayan Alphan, şunları kaydetti:

"Erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda ise obezite oranı çok yüksek. Çocukluk obezitesi dünya genelinde yükseliş gösteriyor. 3 çocuktan neredeyse biri obez. Anne babada obezite varsa çocukta da obezite görülme olasılığı artıyor. Bunun yanı sıra aktivite azlığı ve enerji alımındaki dengesizlik de obezitenin artışında önemli etkenler arasında yer alıyor. Yani her geçen gün ene doğru büyüyoruz. Bu da demek oluyor ki yakında hemen hemen herkes şişman olacak."

Ev dışı yemek yeme alışkanlığındaki artışın da kilo alımında önemli bir etkisi olduğunun altını çizen Alphan, üç dilim baklavadan alınan kaloriyi iki saat aktivite yapılarak verilebileceğini bildirdi.

- Menü ve tabakların boyutuna dikkat

Tüketimi artırmak için menü ve tabakların boyutunun da kilo artışında önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Alphan, "Yediklerimizin miktarları ve enerji alımıyla harcaması arasındaki dengesizlik arttıkça kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Güne kahvaltıyla başlamak çok önemli ancak kahvaltı yapanların sayısı da oldukça az" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'deki kadınlarda metabolik sendromu görülme sıklığının erkeklere kıyasla daha fazla olduğuna işaret eden Alphan, kilo alımını önlemek için hastalara sigarayı bırakmaları ve hayat tarzlarını değitirmeleri önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Alphan, hastaların hızlı kilo kaybı yaşamalarını kesinlikle istemediklerinin altını çizerek, 6-12 ayda yüzde 7 ila 10 arasında kilo kaybı yaşanması gerektiğini vurguladı.