Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle, Tarihi Kentler Birliği (TKB) Meclis Toplantısı kapsamında “Brutus”,"Il bambino di Zeugma” adlı elinde fıstık salkımı bulunan “Zeugmalı Çocuk” heykelinin lansmanı yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile TKB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve meclis üyelerinin katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Mozaik Müzesi ve Zeugmalı Çocuk Heykeli’nin hikayesi anlatıldı.
Fatma Şahin, tanıtımda yaptığı konuşmada, eserin Gaziantep’e getirilmesinden dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.
Heykelin üzerinde "erken elveda" yazdığını aktaran Şahin, "Bizim bebeğimiz, çocuğumuz bize erken elveda yapmıştı. Ama yeniden eseri ana vatanına döndürmenin büyük bir mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’a teşekkür ederim. Türkiye’nin en hızlı Adana Müzesinden Gaziantep Müzesine gelişini sağladığımız bir zaman dilimini yaşadık. Bebeğimiz çok mutlu çünkü ana vatanına döndü. İsmiyle Zeugma Mozaik Müzesine döndü. Doğduğu topraklara döndü" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt da eserin 1930’lu yıllardan beri Gaziantep’te müze olmaması nedeniyle Adana Müzesinde muhafaza edildiğini bildirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talebi doğrultusunda eserin Gaziantep’e getirildiğini anlatan Kurt, "İki gün içerisinde gerekli güvenlik tedbirleri alınarak ait olduğu çıktığı topraklara bu güzel eserimiz muhafaza altına alındı. Bu eserimiz Zeugma Mozaik Müzesine yeni bir ivme kazandıracağı ve eserin Gaziantep’e de çok yakıştığını söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Zeugma Mozaik Müzesi’ gezen Şahin ve beraberindekiler, ardından müzenin önündeki "Barış yolu için bir taş da sen koy" adlı mozaik sergisinin açılışını yaptı.
- Tarihi Kentler Birliği üyesi Belediye Başkanları Gaziantep’in tarihi yerlerini gezdi. Belediye başkanlarının il durağı eski adliye olan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi ismini alan binayı ziyaret etti.