HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - İç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'nin sınır ilçelerinde kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin yaşamı her geçen gün daha da zorlaşıyor. 

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin beraberlerinde getirdikleri birikimlerinin tükendiğini belirtti. 

Her şeye rağmen hayatın devam ettiğini anlatan Vezir, "Suriyeli aileleri, geçim derdi kaygılandırmaya başladı. Ev kirası, diğer masraflar, çalışamayan bir aile için çok büyük para. Küçük ilçelerde günübirlik iş bulmakta dahi zorlanan Suriyeliler, çözümü iş bulabilecekleri, Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, gibi büyükşehirlerde arıyorlar. Çünkü, uzun süredir kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri birikimleri tükeniyor" diye konuştu.

- "Feribot faciaları bunun göstergesidir" - 

Son zamanlarda Suriyelilerin Avrupa'ya göçü sırasında yaşanan deniz kazalarına da değinen Vezir, insanların ekmek parası için ölüm pahasına, göç etmek zorunda kalmasının, bu sıkıntının en büyük göstergesi olduğunu savundu. 

Feribot facialarının tekrarlanmasından endişe duyduklarını belirten Vezir, bu göçlerin önlenmesi için bir takım önlemler alınması gerektiğini ileri sürdü. 

- "Çözüm, sınır ötesindeki konteyner kamplar" - 

Büyükşehirlere göçlerin başladığını vurgulayan Vezir, şunları söyledi:

"İnsanlar para kazanmak istiyor. Çünkü çocuklarına bakmak zorunda. Bu nedenle iş için yaşanan göç manzaralarını Türkiye'nin her ilçesinde görmek mümkün. Geçim kaygısı taşıyan Suriyelilerin, ilk sığındıkları sınır ilçelerini terk ederek, Türkiye'deki büyükşehirlere, Avrupa'ya göç etme zorunluluğu her geçen gün artıyor.

Örneğin Hatay'ın Yayladağı ve diğer sınır ilçelerinden büyükşehirlere göç başladı. Bunun önüne geçilmeli. Bu göçün kesin çözümü belki yoktur, ancak sınır ötesindeki güvenli bölgelere kurulacak konteyner kamplar, insanların Suriye'ye dönüşünü sağlayacaktır. Suriye'de kimse vatanını bırakmak istemiyor. Yeter ki güvenli olsun, yardımlar orada dağıtılsın."

Türkiye Devleti ve halkının savaşın ilk gününden beri her konuda yanlarında olduğunu kaydeden Vezir, Suriyelilerin yardımlarla geçimlerini sağladığını, Suriyelilerin Türk ailelere daha fazla yük olmak istemediğini söyledi. 

Suriyelilerin Türkiye'deki rahatlığını başka ülkelerde göremediğini belirten Vezir, gerek din, gerek kültür gerekse insanların yardım severliliği nedeniyle Türkiye'de daha rahat olduklarını kaydetti.

- Suriye Geçici Hükumeti Suriye tarafında faaliyet göstermeli -

Suriye Geçici Hükumeti'nin Gaziantep, Ankara ve İstanbul da faaliyet gösterdiğini hatırlatan Vezir, bu sistemin Suriye'deki halkı yalnızlaştırdığını savundu.

Geçici hükumetin Suriye içerisinde faaliyet göstermesi gerektiğine inanan Vezir, "Onlar Suriye'de kalsın ki, Suriyeliler cesaretlensin. Onlar bu halkın önünde yürüsün. Suriye halkı bu konuda başsız kalıyor" dedi.