Balıkesir’in Burhaniye ilçesi, Dutluca Mahallesi’nde, Ramazan geleneği olarak yaklaşık yüz yıldır tek iftar sofrası kuruluyor. Dutluca’da her Ramazan sırayla bir evde iftar veriliyor, bir araya gelen mahalle sakinleri her akşam aynı sofrada iftar ediyor.
Burhaniye’de ilçeye 9 kilometre uzaklıktaki 400 nüfuslu Dutluca mahallesinde, toplu iftar geleneği devam ettiriliyor. Köydeki her aile bir gün köyün tamamına iftar yemeği verirken, her haneye 2 veya 3 yılda bir sıra geliyor.
Dutluca’da dünkü iftarı veren Fikret Demiralay, “Bugün de sıra bende. Komşularımı ağırlıyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimiz oluyor, bu iftarı sırayla veriyoruz. İftarımıza katılanlara teşekkür ediyorum” dedi. Emin Atıcı da,” Bu geleneği devam ettirmek istiyoruz. Köylülerin dışında, çevreden gelen konuklarımızda oluyor” dedi. Zekeriya Taşköprü ise ”Köyümüzde iftar geleneği yüzyıllardır devam ediyor. Sırayla yemek hazırlıyoruz. İnşallah, bu gelenek devam edecektir” dedi. Erhan Tuna’da,” Dutluca köyümüz 120 hanedir. Bu iftar geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. Çok güzel bir gelenektir. Aşağı yukarı her haneye 2 senede bir sıra geliyor. Bu şekilde bu gelenek devam etmektedir. Hayırlara vesile olan bir gelenektir” dedi.
Ali Atıcı, “İftarlarda büyük coşku yaşanmaktadır. İnşallah, yıllarca sürdürürüz bu geleneği” dedi.
Dutluca Mahalle Muhtarı Hüseyin Yılmaz da, ”Dutluca mahallesinde atalarımızdan gelen bu Ramazan geleneklerini biz devam ettiriyoruz. Her gün yemeği bir kişi üstleniyor. Yüzyıllar öncesinden gelen bu gelenek devam ediyor. 2 yılda bir sefer geliyor bir kişiye. Ramazan boyunca devam ediyor bu iftarlar. Her gün bir başka kişi veriyor iftarı. Bu geleneği devam ettirmeye kararlıyız” dedi.