Çanakale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu (ÇSATT) üyeleri, 19 Mayıs 1915’de Kırmızı Sırt’ta düşmana taarruza kalkan 2. Tümen askerlerini aynı güzergahta gece yürüyerek andı.
ÇSATT’ın geleneksel hale getirdiği ‘gece yürüyüşü’ bu yıl 60 öğrencinin iştirakiyle yapıldı. Gece yürüyüşü duygu dolu anlara sahne oldu. Eceabat ilçesinden ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler ile yürüyüşe başlayan ÇSATT üyeleri, güzergah boyunca ceşitli canlandırmalar gerçekleştirdi. ÇSATT Yönetim Kurulu üyeleri ise güzergah boyunca 2. Tümen askerlerinin 101 yıl önce Kırmızı Sırt’ta düşmana karşı gerçekleştirdikleri taarruzla ilgili bilgiler verdi.
ÇSATT Yönetim Kurulu üyesi Hasan Hüseyin Tülü, “19 Mayıs 1915’de Kırmızı Sırt’ta düşmana taarruza kalkan 2. Tümen askerlerini yad etmek maksadıyla bu yürüyüşü her yıl aynı tarihte gerçekleştiriyoruz. Sabaha kadar süren yürüyüş Eceabat’tan başlayıp Kırmızı Sırt siperlerine kadar devam ediyor. Yürüyüş esnasında belli noktalarda taarruz vaktinde askerlerin şehit olmalarını anlatan canlandırmalarımız oluyor. Şehit düşen bir askerin defnedilmesini canlandırdık. Duygulu anlar yaşandı” dedi.
Yürüyüş, Kırmızı Sırt’ta siperlerin içinde ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinin okunması ve dua edilmesiyle son buldu.