Eşkıyalar tarafından 110 yıl önce şehit edilen Ödemiş Jandarma Kolluk Komutanı Priştineli Yüzbaşı İsmail Ağa’nın mezar taşı, 50 yıl sonra sembolik mezara konuldu. Şehit yüzbaşı 50 yıl sonra dualarla anıldı.
1906 yılı Ağustos ayında Ödemiş’te bir çatışmada eşkıyalar tarafından şehit edilen Jandarma Yüzbaşı Priştineli İsmail Ağanın mezarı Ödemiş Balkan Göçmenleri Dostluk Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından sembolik olarak yapıldı. Şehidin yeni mezarında düzenlenen törene 24. Dönem İzmir Milletvekili AK Parti Sivil Toplum ve Halkla ilişkiler Başkan yardımcısı ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Ödemiş Belediye Başkan vekili İpek Yılmaz, AK Parti Buca İlçe Başkan Yardımcısı ve Selanikliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sadettin Karagül ve dernek üyeleri katıldı. Törende tüm şehitler için dua edildi, fatihalar okundu.
100 YIL ÖNCE ŞEHİT EDİLDİ
Şehidin sembolik mezarının başında konuşan AK Parti BASAM Başkanı Rifat Sait, Van 100. Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Edip Yılmaz’ın doktora tezini hazırladığı sırada 1906 yılında şehit edilen Ödemiş Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Priştineli İsmail Ağa’nın mezar taşının Sungurlu mezarlığında bulunduğunun ortaya çıktığını belirtti. Sait, kendi dedelerinin de Kosovalı olduğunu hatırlatarak, “Bu şehit mezarı bir hemşehrimize ait. Kendisi Kosova’nın Priştine kenti muhacirlerinden İsmail Ağa, maalesef 110 yıl önce Ödemişte eşkıyalarla girdiği çatışmada şehit edilmiş, Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Şehidin ilk olarak Tombaklı mezarlığına defnedildiğini kaydeden Sait, mezarlığın yıkılmasının ardından atıl halde bulunan mezar taşının Sungurlu mezarlığına getirildiğini ve tahminen 50 yıl kadar burada beklediğini söyledi.
13. ŞEHİT
Sait, Ödemiş Balkan Göçmenleri Dostluk Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından fark edilen mezar taşının, derneğin çabaları ile Ödemiş’in Zungurlu Mezarlığı içinde bulunan şehitliğe taşındığı söyledi. Şehitlikte bugüne kadar 12 şehidin mezarı olduğunu hatırlatan Sait, “110 yıl önce şehit edilen Priştineli İsmail Ağa, buranın 13. şehidi ve 50 yıl sonra aziz ruhuna bir saygı borcumuz olarak sembolik de olsa mezarına kavuştu” diye konuştu. Sait, bu saygın davranış ve çabalarından dolayı Ödemiş Balkan Derneği Başkanı Tuncay Satılmış’a teşekkür etti. Sait, ayrıca Milli Savunma Bakanlığından Şehit Priştineli Yüzbaşı İsmail Ağa hakkında bilgi isteyeceklerini ve bu bilgi ışığında hazırlanacak küçük bir eserin Ödemiş Belediyesinde sergileneceğini kaydetti.