15 Temmuz’da yaşanan, Türkiye tarihinde kara leke olarak hatırlanacak olan darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler, Adana’da gazilerin de katıldığı programla anıldı. Ağlayan şehit yakınlarını gaziler teselli etmeye çalışırken, gazilerin yaşananları anlatımları sırasında, salonda programı izleyenler de gözyaşlarını tutamadı
Adana’nın en önde gelen sivil toplum örgütü olan Çukurova GİAD’ın son projesi, bu kez 15 Temmuz’da yaşanan, Türkiye tarihinde kara leke olarak yer alacak olan darbe girişiminde yaşanan olayları akıllara kazıtıp, unutturmamaya yönelik proje oldu. Proje çerçevesinde, öncelikle darbenin etkilerinin İstanbul ve Ankara’ya göre daha az hissedildiği Adana’da, tüm ilçe ve köylerde izletilmek üzere, darbe gecesi yaşanan olayları, halkın gösterdiği kahramanlıkları anlatan 9 dakikalık film hazırlatıldı. Projenin startı da Adana’da 15 Temmuz şehitlerinin anıldığı programla verildi. Salon girişinde darbe girişimi gecesini yansıtan fotoğrafların sergilendiği program, ulu önder Atatürk ve şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
"Ülkemin geleceğini çalmak istediler"
Hafız Adem Başer’in Kuran’ı Kerim tilaveti sonrası konuşan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, yaşanan kalkışmada, terörün farklı bir boyutuyla karşı karşıya kalan Türkiye’nin ayağa kalktığını, tankların, kurşunların önünde durarak darbe girişimine karşı koyduklarını kaydetti. Darbe girişiminin milletin müdahalesi ile engellendiğini vurgulayan Sakarya,“Her ne kadar bizler kentimizde benzer olayları yaşamamış olsak da Ankara’da İstanbul’da kıyamet koptu.Seçimle gelen Cumhurbaşkanımızı öldürmeye çalıştılar. Demokrasimizin, Cumhuriyetin en önemli mecrası olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombaladılar. Gazi meclisi şehit meclis yapmaya çalıştılar. Askeri, polisi yine askere kırdırmaya çalıştılar. Vatanına sahip çıkmaya çalışan sivil vatandaşlarımızı öldürüp, şehit ettiler. Ülkemin geçmişini yok edip geleceğini çalmaya çalıştılar. Ama Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara dökülen milyonlar bu hainlere izin vermedi. Pek çok can kaybettik o gün. Bugün hainleri temizliyor, birlik beraberlik ruhunu güçlendiriyor, daha iyi yarınlar için güçleniyoruz” dedi.
"Dün vardık bugün varız yarın var olacağız"
Yaşananların ardından Çukurova GİAD olarak birlik ve beraberliğe katkı koymak, şehitlerianmak, gazilere minnetin sunulması amacıyla programı hazırladıklarını bildiren Başkan Sakarya, şöyle konuştu:
“Hain darbe girişiminde 247 vatandaşımız canını verdi. Ülkenin her yerinden Ankara’ya, İstanbul’a yaşamaya çalışmaya okumaya giden cesur yürekler o gece şehit düştü. Bugün aramızda bulunan misafirlerimiz gibi binlerce cesur yürek gazi oldu. Vatan için yine toprağa kanlar aktı, göğe canlar yükseldi. Bu vatan kurulduğundan beri şehitlerin ve gazilerin kanı ve canı ile ayakta kaldı. Sadece istiklal mücadelesinde değil, terör mücadelesinde de darbe gecesinde de binler gazi - binler şehit oldu. ’Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı. Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı’ dizelerini hep aklımızda tutmamızı ister gibi hep can verdi bu ülkenin cesur insanları. Onlar can verdikçe, kan verdikçe bu ülke ayakta kaldı, yaşadı, büyüdü. Öyle de olmaya devam edecek. Henüz Türkiye Cumhuriyeti hayali var olduğu günden beri hiç doymadı dış mihrakların kan hasreti. Ne yaptılarsa olmadı. Terör denediler olmadı. Fetö denediler en son yine olmadı. Bu vatanın evladı bir öldü bin dirildi. Dedelerin, nenelerin, anaların, babaların, eşlerin dualarıyla, evlatların Vatan millet sevgisiyle hepsi boş çıktı. Hesaba katamadılar bizi bir yapan değerleri. Anlayamadılar bizi bir yapan farklılıklarımızı. Anlayamadılar Türkü, Kürdü, Arabı, Lazı, Çerkezi bir arada tutanı. Biz binlerce yıldır Birdik, Bizdik. Binlerce yıldır bu topraklarda birlikte var olmuştuk. Aynı topraklarda, Aynı bayrak altında, tek devletin, tek ve bir milletiydik biz. Ama biz, hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyetini ilelebet var olmak üzere kurduk. İşte bunun için; biriz, biziz ve tek milletiz. Hangi silahı, hangi ekonomik argümanı, hangi terör örgütünü, hangi haini kullanırsa kullansınlar, bu vatanı işgal edemezler, bu vatanı bölemezler, bu vatanı kul-köle-kukla edemezler, edemeyecekler. Orta Asya’dan gelen köklerimizle, Osmanlıdan gelen mirasımızla, Cumhuriyetin gelecek nesilleriyle dün de vardık, bugün varız dimdik ayaktayız, yarında var olacağız.”
"Hainlere cevap milletten geldi"
Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, Adana’ya yeni atandığı günlerde 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını belirterek, “O gece ilk talimatım eğer ateş ederlerse ateşle karşılık vereceğiz oldu. İkinci talimatım 10’uncu Tanker Üssü’nün çevresinin çevrilip, giriş-çıkışın yasaklanması, giren-çıkan olursa derhal cevap vereceğiz. Gerçekten çok zor gündü. Düşünebiliyor musunuz kendi ülkenizde, ödediğiniz vergilerle uçak, top, mermi, bomba alıyorsunuz. Zor durumda kalırsak düşmanlarımıza karşı kullanmamız gereken silahları, uçakları maalesef Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içindeki hainler maalesef milletimize çevirmişlerdir. Bu millet gerçekten çok büyük bir millet. Kurtuluş Savaşı’nda nasıl düşmana karşılık verdiyse daha çetin bir cevabı 15 Temmuz gecesinde o hainlere karşı verdiler” dedi.
Gözyaşları sel oldu
“Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarının atıldığı programda darbe girişiminde yaşanan olaylar ve halkın gösterdiği kahramanlıkları, fedakarlıkları anlatan 9 dakikalık film izletildi. Film gösterimi sırasında şehit yakınları gözyaşlarına hakim olamadı, gaziler ve salondaki konuklar da duygu yüklü anlar yaşadı. Şehit yakınlarını, gaziler teselli edip, destek olmaya çalıştılar. Film gösterimi sonrası ise İstanbul’dan gelen ve 15 Temmuz’un en sıcak anlarını bizzat yaşayan gaziler Ayla Aşkın, Safiye Bayat, tankın önüne yatan, kalkışmanın sembol isimlerinden tıp fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Metin Doğan, kardeşi Ensar’ı aynı gece şehit verirken kendisi gazi olan Oğuz Ayanoğlu ile Ayla ve A.Yasin Kasarcı çifti yaşadıklarını anlattılar. Anlatımlar sırasında gaziler yaşanan karanlık geceyi ve olayları bir kez daha hatırlayıp, hüzünleştiler. Duygu yoğunluğunun yaşandığı salonda, şehitlerin gözyaşlarına, protokol üyeleri ve diğer izleyenlerin gözyaşları da eklendi.
Adana’da demokrasi turu
Gazilerin anlatımlarının ardından Vali Demirtaş, Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, gaziler ve protokol üyeleri, 9 dakikalık demokrasi filmini Adana’nın köyler dahil tüm ilçelerinde izletecek olan araçları, arkalarından su dökerek uğurladılar. Özel LED TV ve ses sistemleriyle donatılmış araçlarla, 3 ay süreyle köylerde ve ilçe merkezlerinde demokrasi turu atılıp, hazırlanan demokrasi filmi izlettirilecek.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum da katıldı
Ağustos ayından bu yana hazırlığı devam eden ve duyurulmasının ardından büyük yankı uyandıran projenin startının verildiği programa Adana Valisi Mahmut Demirtaş, eşi Beyhan Demirtaş, Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni, Kızılay Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, AK Parti MKYK Üyesi Hatice Uçum, AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, 15 Temmuz şehitlerinin aileleri, gaziler, Çukurova GİAD üyeleri, Adanalılar ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 800 kişi katıldı. İstanbul’dan gelen çok sayıdaki gazeteci ve köşe yazarı da programı takip etti.