HATAY (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "O yiğitlerin o gece yaşadıklarını hiç unutmamalıyız. Bir tek ödevimiz var onların yaşadıklarını, şehadetini unutmamak." dedi.

Külünk, Hatay RORO tarafından Meclis Kültür Merkezi'nde düzenlenen "15 Temmuz ve Yeni Türkiye" konferansında, Hatay'ı anlamının aslında bu coğrafyayı anlamak olduğunu söyledi.

15 Temmuz'un tek bir pencereden bakılarak anlaşılacak bir kalkışma olmadığını vurgulayan Külünk, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'un o kadar çok penceresi var ki aslında onu en iyi anlayacağımız mekandayız. Çünkü 15 Temmuz işgal girişiminin en önemli hedeflerinden birisi Hatay'ı kırmak, ikinci adımı da Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin etkisini ortadan kaldırmaktı. 15 Temmuz gecesi o işgal girişiminin en önemli sebeplerinden birisi Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin gücünü tasfiye etmekti, Türkiye'yi etkisizleştirmekti. Neden? Önümüzdeki 100 yılın şekillenme adreslerinin en önemli yeri Doğu Akdeniz'dir. O nedenle Hataylılar, 1939'da siz aslında 15 Temmuz'daki işgal girişimini bu mekanda, Meclis'te karar vererek zaten tasfiye etmiştiniz. Bu coğrafya yeniden tarihsel hafızasını güncelleyecek ve yeniden insanlık için barış medeniyetinin, adalet medeniyetinin yeniden bu topraklarda inşa edileceğini o gün söylemiştiniz.

Mustafa Kemal'in istiklal savaşı sürecinde, bağımsızlık savaşı sürecinde o gün ortaya koyduğu tavırları, söyledikleri bugünden geriye bakarak bir kez daha okuduğumuzda Hatay'ın anavatana katılmasının ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha görüyoruz. Çünkü 15 Temmuz kalkışmasının hedefi bizi Hataysızlaştırmaktı. 15 Temmuz bir on saatlik an değildir. Her şey on saate sığdı doğru, ama o geceye ait anı perspektifinden konuşacağımız çok şey var. Bizim söyleyeceğimiz bütün anıların bizim anlatacağımız yaşanmış hikayelerin hepsinin rafa kalkmasında sır olan önde giden 246 şehidimiz, 2 bin 195 gazimiz var.

O gecenin kahramanları, yiğitleri var. O yiğitlerin o gece yaşadıklarını hiç unutmamalıyız. Bir tek ödevimiz var onların yaşadıklarını, şehadetini unutmamak. Şehitlerin ailelerinin konuştukları, gazilerin anlattıklarının hayatımızdan bir Çanakkale abidesi gibi hiç çıkmaması, bunları unutmamak ve unutturmamak gerekiyor."

Hatay RORO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler de Türkiye'nin son altı ayda yaşadıklarını, başka ülkede olması durumunda yerle bir olabileceğini ifade etti.