Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2019 yılına kadar özellikle orman yangınlarına daha hızlı müdahalede bulunmak maksadıyla 8 bin 500 kilometre yeni orman yolu yapacak.
Ormanlarda açılmış yollar vasıtasıyla özellikle orman yangınlarına daha hızlı müdahale ettiklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman teşkilatımız bu yolları orman yangınlarına müdahale, koruma, rekreasyon, sosyal, erozyon kontrol, toprak muhafaza gibi maksatlarla açıyor. Bu yollar hangi gaye ile açılacaksa planlamalar ona göre yapılıyor. Bilhassa orman yangınları hususunda bu yolların açılması bir zaruret” diye konuştu.
Yollar yangınların yayılmasını önlüyor
Orman yollarının yangınların yayılmaması konusunda da faydaları olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu “Bu yolların yangına hızlı müdahalenin yanında, yangının yollar sayesinde karşıya geçmesi ve yayılmasının önlenmesi gibi faydası da bulunuyor. Ayrıca bu yollar ormanlarda yaşayan köylülerin ulaşım ihtiyaçlarına da cevap veriyor” dedi.
Yanan alanların azalmasında yolların rolü büyük
İstatistiksel olarak orman yangınlarında zarar gören alanların son yıllarda büyük ölçüde azaldığını vurgulayan Eroğlu, “Bu istatistiki verinin ortaya çıkmasında bu yolların büyük rolü bulunuyor. Bu faydanın farkında olarak 2016’da bin 600, 2017’de 2 bin 100, 2018’de 2 bin 300 ve 2019’da 2 bin 500 olmak üzere 2016-2019 yılları arasında 8 bin 500 kilometre yeni orman yolu yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Önceden açılan yolların bakımı yapılıyor
Sadece yeni yol yapmadıklarını ve önceden açılan yolların bakımını da yaptıklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Bu süre içerisinde 5 bin 450 kilometrelik büyük onarım, 9 bin 750 kilometre sanat yapısı ve 7 bin 500 kilometrede üst yapı çalışması yapacağız” açıklamasını yaptı.