Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) Gaziantep’te düzenlenen törenle açıldı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı törenle açıldı. Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’nün yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülkede seferberlik zamanı olduğunu belirterek, “İhracatta seferberlik zamanı. Bu dönem ihracat seferberliği için önemlidir. Fakat bunu bir kaç kat arttırmak mümkündür. bakıyoruz imalat sanayi üretiminin yüzde 78.9’u maalesef düşük teknoloji diyebileceğimiz alanlar. Bu sektörde şuanda 91 bin 162 kardeşimiz var. Yani orta ve uzun vadede katma değer zincirinde bu kısmı yukarı çekmemiz lazım. Çekemezsek bu yoğun küresel rekabet karşısında zorlanacağız. İhracatta bir seferberlik zamanı, bakın Türkiye’de ihracat desteklerini 3 kata çıkardık. En son hazine kredi kefalet sistemiyle ihracatçımıza destek olacak, Yüzde yüz kefil olacak. Yani siz üretim yapıyorsanız, ihracat yapacaksanız biz size kefil olacağız. Bizim mutlaka kar marjlarını yukarı çekecek katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamamız lazım. Aslında şimdi İkinci Kurtuluş Savaşı, Yani o anlamda bir seferberlik zamanı. O seferberliğin iki tane temel bileşeni olacak. Sanayide dönüşüm, yani katma değer zincirinde yukarı çıkmış ve ihracat seferberliği, Piyasa çeşitlendirmesi gerekiyor. Bizim artık hakikaten nitelikli ürün üreterek Avrupa çok olgun, gelişmiş bir piyasa. Oraya çok daha büyük ölçüde yüklenmemiz lazım. Amerika büyük de olsa, rekabet yoğun da olsa yüklenmemiz gerekiyor. Bu devir sanayicinin önünü açma zamanıdır” dedi.

“Bütün terör örgütleri Türkiye’ye karşı koalisyon kurmuş”
Terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı koalisyon kurduğunu belirten Şimşek, “Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye’ye saldırıyor. Yani 1’inci Dünya Savaşındaki en karmaşık, en sıkıntılı dönemi yaşıyoruz. Şimdi böyle bir dönemde biz klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz. Bu dönemde vatandaş düzeyinde tasarruf seferberliği, firmalar düzeyinde de ihracat seferberliği yapmalıyız. Bakın bu dönemde biz Avrupa pazarında payımızı arttırmışız. Yani son 10 yılda Avrupa’ya bizim yaptığımız ihracatın Avrupa ithalatı içerisindeki payı yüzde 2.6’dan yüzde 4 civarına çıkmış. Muazzam bir başarıdır. Avrupa dediğin herkesin hedefinde olan bir pazar. böyle bir fuara 250 firmanın 800 marka ile temsil ediliyor olması gerçekten muazzam bir başarı. Onun için yapacak çok şey var, çok şeyi başarabiliriz. Millet olarak biz bir olup, beraber olup yüreklerimiz bir attığı zaman terörün her türlüsüyle, problemlerin her türlüsüyle biz tabi ki mücadele edebiliriz, başarabiliriz” şeklinde konuştu.

“ Koalisyonlara son verilecek”
Koalisyon dönemlerini tam anlamıyla bitireceklerini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Hükümet olarak da şimdi reform dönemi. Bakın en büyük reform, Türkiye’de siyasi istikrarı sağlam bir zemine oturtacak reformdur. Koalisyon dönemlerini külliyen son verecek reformdur. Anayasa reformu, Başkanlık Sistemidir. Türkiye’de koalisyonlara son verecek. Çünkü hangi partiden hangi kesim olursa olsun adaylar yarışacaklar, sonuçta bir aday Başkan olacak, ekibini kuracak ve 5 yıllığına icraatlarıyla ülkeyi ileriye taşıyacak” ifadelerini kullandı.

Yargıda modern arabulucu sistemi gelecek
Yargıda çok önemli reformlar yaptıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, modern arabulucu sisteminin geleceğini söyledi. Şimşek, "Yargıda iki çok önemli adım attık. Mesela İstinat mahkemelerini kurduk, davaların yüzde 70-80’i artık Gaziantep ölçeğindeki şehirlerde bitecek, yargı hızlanacak. Bilirkişi reformu yaptık. Artık dosyalar bilirkişi sorunlarından dolayı gecikmeyecek. İki konumuz daha var, Arabuluculuk. Her şeyi yargıya taşımayalım. İhtisas mahkemeleri, şimdi bizim ihtisaslaşmamız lazım. Onun için yargı reformunun iki bileşeni var, hazır taslak olarak. hızla bunları devreye koyacağız” ifadelerini kullandı.

"Türk ekonomisinin motoru sanayi sektörüdür"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, Türkiye ekonomisinin büyümesi sanayinin büyümesine bağlı olduğunu belirterek, “Türkiye ekonomisinin motoru sanayi sektörüdür. Türkiye ekonomisinin büyümesi, sanayinin büyümesine bağlıdır. Sanayinin altında yer alan bütün sektörler bizim için büyük önem taşıyor. Bütün sektörlerimizde üretimi nitelik ve nicelik olarak değiştirmek istiyoruz. Teknoloji seviyesi ne olursa olsun, bütün sektörlerin çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapabileceğine inanıyoruz. Ayakkabı ve terlik imalatı sektöründe de büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Geleneksel olarak çok iyi ve kaliteli üretim yaptığımız bu sektörde daha da iyi seviyeye çıkabileceğimize inanıyoruz. Özellikle dünyada en fazla ayakkabı ithal eden ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere daha fazla ihracat yapabileceğimize inanıyoruz. Bizim bu sektörde Çin ve Vietnam gibi ülkelerle Özellikle dünyada en fazla ayakkabı ithal eden ülkeler olan ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelere daha fazla ihracat yapabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin Gaziantep Sanat merkezine geçerek başarılı girişimci kursiyerlerine sertifikalarını verdi. Bakan Özlü, Gaziantep’in girişimci bir kent olduğuna dikkat çekerek, bakanlık destekleriyle Gazianteplilerin yanında olacaklarını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Bakan Özlü’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.