Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 30 Ağustos töreninde 3 siyasi parti il başkanı tarafından Atatürk Anıtı’na birlikte çelenk sunuldu.
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende Tokat Valisi Cevdet Can, 48. Piyade Eğitim Alay ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Aykut Biçeroğlu ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Daha sonra Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri birlikte anıta çelenk koydu. Türkiye haritası üzerine karanfillerle işlenmiş Türk bayrağı şeklindeki çelengi AK Parti Tokat İl Başkan Vekili Muhsin Kurulay, CHP İl Başkanı Feramuz Şahin ve MHP Tokat İl Başkanı Onur Çalışkan birlikte sundu.
Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Anadolu Lisesi öğrencisi Servet Kaplan, Arif Nihat Asya’nın ’Naat’ şiirini okudu. Tören, Vali Cevdet Can’ın alandaki tebrikleri kabul etmesi ile sonrası sona erdi. Tokat Valisi Cevdet Can, milleti temsilen üçlü protokolün yanında parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin de çelenk koymasını uygun gördüklerini ifade ederek, “Türkiye haritamızın ve al bayrağımızın önünde töreni yapmak istedik. Burası Cumhuriyet’in, milletin, halkın meydanı. İnşallah buradan çıkan sonuç, ülkemizde birlik ve beraberliğimizin artmasına vesile olur" dedi.
Törende şiir krizi
CHP’liler, törende okunan şiirde Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsedilmemesine tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Feramuz Şahin, bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün anılması gerektiğini ifade ederek, "15 Temmuz’dan bu tarafa Türkiye’de yaşanan sorunlara CHP’nin tüm örgütleri gerekli duyarlılığı göstermesine rağmen gerek demokrasi nöbetlerinde gerekse bugün Cumhuriyetimizin açısından en önemli günlerden birisi olan 30 Ağustos’ta günün anlam ve önemini hiç ciddi almayan, tabii ki biz yüce Peygamberimize karşı saygılıyız. Tabii ki bu şiirlerin okunacağı yerler vardır ama bugün 30 Ağustos. Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün anılması lazım, bugün Cumhuriyet’ten bahsedilmesi lazım. Bu saatten itibaren bundan sonraki etkinliklerde böyle bir şey olmadığında asla katılmayacağımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise günün anlamına uygun olmayan bir tablo ile karşı karşıya geldiklerini ifade ederek, “Umuyoruz diliyoruz, yetkililer görev paylaşımı yapanlar milli bayramların önemini kavrar bunun önemine göre program akışı düzenler. Yoksa biz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ilelebet yaşamasına omuz veren herkesle dayanışarak alternatif programlar yapacağız” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ise basın mensuplarının konu ile ilgili soruları üzerine öğrenci Servet Kaplan’ın programa göre Arif Nihat Asya’nın ’Dua’ şiiri okuyacağını ancak heyecanından dolayı diğer ezberinde bulunan ’Naat’ şiirini okuduğunu söyledi.