Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla EKOTEKS tarafından gerçekleşen 9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda son 5 yılda 14 milyon dolarlık ürünün kanser testinden geçirildiği, 141 bin ürüne el konulduğu ve ithalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildiği açıklandı. Yetkililer çocukları cezbedici nitelikte olan oyuncak şeklinde görünen çakmakların tamamının yasaklandığını bildirdi.
Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (EKOTEKS) düzenlediği 9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri sağlığı tehdit eden güvensiz ürünlerle ilgili tarama sonuçlarını açıkladı.
2015’te 14 milyar dolarlık tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ürününün kanserojen testinden geçirildiğini belirten yetkililer, denetimlerde “kirli” ürün ithal edilen ülkeler listesinde ilk üç sırayı Çin, Hindistan ve Bangladeş’in aldığını söyledi.
Son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü ve oyuncaklar başta olmak üzere, ayakkabı, kırtasiye, hazır giyim ürünlerinin önemli bir kısmı imha edilirken, 141 bin ürüne çeşitli gerekçelerle el konulduğu ve ithalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildiği bildirildi.
Sempozyumda konuşan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, 2011’de denetimi yapılan ürünlerde güvensizlik oranının yüzde 36 oranındayken 2015’te bu oranın yüzde 2’ye kadar gerilediğini vurgulayarak, “Bir ürünü başından sonuna kadar bütün kimyasal riskleriyle kontrol etme sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Örneğin bir tekstil ürününde eskiden sadece ’azo boyar’ maddeler yönünden kontrol yapabiliyorduk. Ama şuanda özellikle aksesuar, düğme, fermuar gibi kısımlar içinde nikel testlerini yapabilir duruma geldik. Su geçirmezlik için kullanılan bir takım kimyasallar var. Bunlarla ilgili kontrollerimizi yapabiliyoruz. Kadmiyum, nikel, civa, nonil fenoller gibi kimyasallarla ilgili düzenlemelerde yapıldı. Bu düzenlemelerle beraber bu güne kadar kontrol edemediğimiz özellikle saat ve imitasyon takılarla ilgili kontrollere de başladık. Bu sene nikelle ilgili olarak testlerimiz yapılıyor” dedi.
OYUNCAK ÇAKMAKLARA YASAK GETİRİLDİ
Çocukları cezbedici nitelikte olan oyuncak şeklinde görünen çakmakların tamamının yasaklanmış durumda olduğunu ifade eden Karaaslan; “Kimyasallarla ilgili mevzuatımız dışında bizim bir de tüketici ürünlerinin güvenlik risklerinin belirlenmesine ilişkin tebliğimiz vardı. Bu tebliğde çocuk giysilerindeki bağcıklar, yiyecek taklidi ürünler, kırtasiye ürünleri ve çocuk kullanım bakım gereçleriyle ilgili düzenlemeler yapılmıştı. Bu tebliğ ile ilgili olarak da biz yeni bir madde ekledik. Avrupa Birliği’nde de yasaklı olan özellikle çocukları cezbedici nitelikte olan çizgi film karakterleri, yiyecek şeklinde, hayvan figürleri şeklinde, tabanca silah görünümlü olan çakmaklar tamamen yasaklaşmış durumda. Bu tebliğ 3 Mayıs 2016 tarihinde yayımlandı. 3 aylık bir geçiş sürecimiz var ve bu geçiş sürecinden sonra bu tür çakmaklar güvenlikle ilgili testleri sağlayıp sağlamadığına bakılmaksızın piyasadan toplatılacak. Çünkü Avrupa Birliği’nde de bu yönde bir komisyon kararı var. Çocuklar biliyorsunuz her türlü cisimle bir oyun oynayabiliyorlar. Çok fazla kaza ve yaralanma meydana gelmesi nedeniyle Avrupa Birliği’nde de yasaklı ve bizde de bu tebliğe eklenen bir maddeyle bu çakmaklar piyasadan toplatılacak” şeklinde konuştu.
OYUNCAKLAR ÇOCUKLARA ÇOK CİDDİ FİZİKİ ZARALAR VEREBİLİYOR
Kontrolsüz şekilde piyasaya sürülmüş oyuncakların çocuklara çok ciddi fiziki zaralar verebileceğini vurgulayan Karaaslan sözlerine şöyle devam etti: “Oyuncak, çok basit gibi gözüken ama bizim önemli bir grubumuz ve çok fazla riski var. Kimyasal risklerinin yanı sıra çok fazla fiziki risklerde var. Örneğin boğulma riski içeriyor. Boğulma riski ayrılabilir küçük parçalardan kaynaklanabiliyor. Küçük toplardan uzun iplerden yada ambalajlardan kaynaklanabiliyor. Uzuv kayıpları sivri uç ve keskin kenarlardan kaynaklı olabiliyor. Boncuk atan tabancalar nedeniyle, fırlatmalı oyuncak nedeniyle uzuv kayıpları olabiliyor. Yüksek ses nedeniyle işitme kaybı olabiliyor. Biz bunların tamamını iç piyasadan topladığımız numuneleri gönderiyoruz ve bütün testleri yaptırıyoruz. Mıknatıslı oyuncaklar nedeniyle bağırsak tıkanmaları meydana gelebiliyor. Yanıklar ve kimyasal riskler meydana gelebiliyor.”