Mübadele yıllarında Samsun’a taşınan Rumeli Yörüklerinin 600 yıllık Gölle Bayramı geleneği Samsun’da ilk kez yapıldı.
Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen etkinlikte 1. Gölle Bayramı 28-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak etkinlikle yaşatılmaya çalışılacak.
Samsun Mübadele Derneği tarafından organize edilen ve İlkadım Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen “1. Gölle Bayramı” etkinliğinde pişirilen gölleler ve boyanmış yumurtalar vatandaşlara dağıtıldı.
Etkinlik hakkında bilgi veren Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Kınay Yanık, “Bayramın Samsun Mübadele Derneği olarak ilkini düzenledik. Gölle, haşlanmış mısır demek. Haşlanmış tahıl, buğdaydır. Bunlar 600 yıllık Rumeli’den süregelen bir geleneğimizdir. Bunu yaşatmak istiyoruz. Çocuklarımıza da bunu aktarmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu etkinliğe de birçok firmalar ve kurumlar destek verdi. Yaklaşık 23 tane standımız var. Onun dışında haşlanmış mısır, renkli yumurtalarımız var. Samsun halkını da davet ediyoruz” dedi.
Kurutulmuş mısırın haşlanarak yapılan bir tür atıştırmalık olan gölle, Rumeli Türk kültüründe bereketin sembolü sayılırken, bahar aylarında özellikle Hıdrellez kutlamalarında bir tür mahalli şölen olarak da 600 yıldır sürdürülen gelenekte, stantları ziyaret eden vatandaşlar göllerin tadına baktı.