Van’ın Erciş ilçesinde bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali yoğun bir katılımla başladı.
Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğa Gözcüleri Derneği’nce Erciş Balık Bendi’nde düzenlenen 7’nci Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivaline Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Topal, Garnizon Komutanı Albay Murat Yalbır, Van Jandarma Alay Komutanı, çevre ilçe kaymakamları, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Festivalde bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, inci kefali balığının önemine değindi. Van’ın, Erciş’in tanıtımına büyük katkı sunan balığın korunması gerektiğine de dikkat çeken Vali Taşyapan, "İnci kefali zaten her yıl sizinle buluşuyor. O balık sizin çocuğunuz, sizin bir parçanız. Gölde yaşarken de sizin arkadaşınız ama, sizi çok sevdiği için bahar aylarında akarsuların ağzına geliyor. Sizleri daha yakından görmek için. Buraya yumurtalarını bırakıp sağ salim tekrar göle dönmek için geliyor ama, bazı Ercişli hemşehrilerimiz onları kasalara doldurarak kamyonlarla başka yere götürmenin derdine düşüyorlar. Hep birlikte bu değerimizi koruyalım ve sahip çıkalım. Festivalde emeği geçenleri yürekten tebrik ediyorum" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise, AK Parti hükümetlerinin her zaman Van’a, Erciş’e ve bölgeye sahip çıktığını, yapılan hizmetlerin de bunların göstergesi olduğunu söyledi. Hizmetlere bundan sonra da devam edileceklerini bildiren Çiftci, festivallerin kent için çok önemli olduğuna da dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Çiftci, "Festivaller, bir şehrin kültürlerinin kadim meselesidir. Festivaller, insanların kendilerinden sonraki nesillere aktırılması açısından çok önemli etkinlikler ve vesilelerdir. Güzellikler, kültür varlıkları ve zenginlikler insanlarla paylaşılınca kıymet kazanır. Geçmişte bu festival Ercişli Aşık Emrah ve Selvi Kültür Sanat Festivali içerisinde bir güne sığdırılıyordu. Sonrasında ise valilerimiz ve arkadaşlarımızın katkılarıyla bağımsız ve uluslararası bir festival haline getirdik. İnşallah bundan sonraki süreçte de çok daha mükemmel bir şekilde kutlanarak bütün dünya insanlarına ve ülkemiz insanlarına Erciş’in, Van’ın ve bölgenin güzelliklerini tanıtmaya devam edeceğiz. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar ise terör olayları nedeniyle birçok konseri iptal etmek zorunda kaldıklarını belirterek, amaçlarının ilçeyi insanlara daha iyi tanıtmak olduğunu söyledi.
Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da inci kefalinin ’kutsal yolculuğu’ ile ilgili davetlilere ayrıntılı bilgiler sundu.
Yapılan konuşmaların ardından anasınıfı öğrencileri çeşitli gösteriler sundu. Festival kapsamında düzenlenen resim, şiir, fotoğraf dallarında dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesinden sonra protokol üyeleri alanda kurulan sergi çadırlarını gezdi. Ardından balıkların yumurtalarının bırakmak için suyun tersine göç ettiği izleme alanına inip inci kefallerin ’kutsal göçünü’ izlediler.
Festivale yarın çeşitli etkinliklerle devam edileceği kaydedildi.