FETÖ’nün TSK içerisindeki bir grup mensubu tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından Malatya’da 7.Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alınan 9 pilot adliyeye sevk edildi.
15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından başlatılan operasyonda dün 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli değişik rütbelerde 9 pilot gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından 9 pilot geniş güvenlik önlemleri altında Malatya Adliyesi’ne sevk edildi.
Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz günü Kayseri Erkilet’teki 12’nci Hava Ana Üs Ulaştırma Komutanlığı’ndan izinsiz olarak havalanan 8 askeri nakliye uçağının Malatya Erhaç’taki 7’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na inmesi ile darbecilerin ikinci planı gün yüzüne çıkmıştı. 2 Airbus A400M ve 6 adet C-130 askeri nakliye uçaklarında 39 yüksek rütbeli subay, uçak teknisyeni ve silahçı astsubayları ile mühimmat taşıdığı ve bu ekibin Malatya’daki üs komutanlığındaki F-4E 2020 savaş uçaklarına bomba ve füze yükleyerek darbe girişiminin ikinci dalgasını başlatacakları iddia edilmişti.
Ancak Malatya Valiliği’nin koordinesinde uçakların kalkışlarına engel olunması için Büyükşehir Belediyesi’ne ait çok sayıda araç pistte konuşlandırılarak darbenin ikinci ayağı da sekteye uğratılmıştı.