ABD Adalet Bakanlığı, Demokrat Partinin başkan adayı Hillary Clinton'ın e-postalarıyla ilgili yeniden soruşturma açan ve konuyla ilgili Kongre'yi bilgilendiren Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'ye "seçim sürecini etkileyebilir" gerekçesiyle tepki gösterdi.

Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, bakanlık yetkilileri, Bakan Loretta Lynch ve Bakan Yardımcısı Sally Yates'in FBI'a sert tepki gösterdiğini belirtti.

Bakanlık üst düzey yetkilileri, FBI'ın "devam eden bir soruşturmayla ilgili konuşmamak" ve "seçim sürecini etkilememek" ilkelerine aykırı davrandığını kaydederek, bakanlığın pozisyonunun FBI Direktörü Comey'e iletildiğini açıkladı.

Comey, bakanlığa rağmen mektubu yolladı
Ancak Comey, bakanlığın bu konudaki eleştiri ve tepkisini göz ardı ederek Clinton'ın e-postalarıyla ilgili yeni bilgiler ışığında yeniden soruşturma açıldığını cuma günü Kongre'ye yolladığı mektupla bildirdi.

Bakanlık yetkililerinin Comey'e sert tepki göstermesinin ardında, seçimlere yaklaşık 10 gün kala yeni bir soruşturma açılacağı açıklaması yapılmasının olduğu kaydediliyor.

FBI, ABD seçimlerine sayılı günler kala Clinton’a ait e-postalarına ilişkin yeni bir soruşturma başlatacağını bildirmişti. FBI Başkanı Comey de ABD Kongresi'ne yönelik bir mektup kaleme alarak, soruşturmaya konu olabilecek bazı yazışmaların varlığından haberdar olduklarını kaydetmişti.

Comey'e, halka e-postalarla ilgili yeni soruşturma konusunda açıklama yapması çağrısında bulunan Clinton ise, "Amerikan halkı tüm gerçekleri tam ve eksiksiz olarak edinmeyi hak ediyor. Bu büro (FBI), bu meseledeki sorun ne ise herhangi bir gecikme olmadan açıklamak zorundadır. Onlar ne ise temmuz ayında varılan sonucu değiştirmeyecektir." diye konuşmuştu.

FBI, Hillary Clinton’ın 2009-2013 yıllarını kapsayan Dışişleri Bakanlığı döneminde resmi yazışmaları kendi özel hesabından yaptığı gerekçesiyle Ağustos 2015’te soruşturma başlatmıştı. Bu yazışmalarda herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığı araştırılırken, Clinton, yazdığı ve özel sunucularında tutulan elektronik posta iletilerini 55 bin sayfalık döküm halinde incelenmek üzere yetkililere teslim etmişti. Temmuz ayında yapılan açıklamada FBI, Clinton'ın yargılanmasına gerek olmayacak şekilde soruşturmanın kapatılmasına karar vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Clinton’ın yazışmalarını belirli aralıklarla kamuoyuyla paylaşmıştı. Bakanlık, yazışmaların 150 kadarının gizlilik derecesine sahip yazışmaları içerdiğini bildirmişti.