ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B.Emerson, başkentin semtlerini keşfetme turunu Türklerin ve diğer göçmen grupların yoğun olarak yaşadığı Wedding’de devam ettirdi. Yeşiller Partili Federal Meclis Üyesi Özcan Mutlu’nun davetine karşılık veren Büyükelçi, Wedding turuna eşi Kimberley Emerson ile birlikte katıldı. Semti bisikletle keşfetmeye çıkan heyetin ilk durağı ilaç sektörünün liderlerinden Bayer Health Care oldu.

Daha sonra Berlin’in büyük Türk market zincirlerinden Eurogıda’yı ziyaret eden Emerson ve beraberindekiler, 13 markette 400’den fazla kişiyi istihdam eden Celal İrgi ile sohbet etti. Türk mutfağı, özellikle de döner ile tanıştırmak için bir restoran ziyareti sonrası heyet, çok kültürlü ‘ortak bahçeye’ (Gemeinschaftgarten) uğradı. Gezinin son durağı ise bu semtteki Yunus Emre Camii oldu. Öğlen namazı esnasında camiye gelerek namaz kılan cemaati izleyen Emerson, Kenan Kurtbecer ve diğer yetkililerden caminin faaliyetleri hakkında bilgi edindi.

Eski bir deponun ibadethaneye çevrilerek manevi atmosfer oluşturulmasının heyecan verici olduğunu söyleyen Emerson, bu tür kurumlarda gençlerin dini eğitimin yanı sıra hoşgörü ve diyalogu da öğrenmelerinin öneminin üzerine durdu. Emerson, “ABD Büyükelçiliği olarak Müslüman düşmanlığı ve antisemitizmle mücadeleye çok önem veriyoruz.” dedi. Cami derneğinin komşularla diyalog ve iletişime önem vermesini takdirle karşılayan Emerson, önyargıları kırmanın yolu karşılıklı iletişimden geçtiğini vurguladı.

Mutlu ise “Büyükelçi Wedding’in çoğulcu yönünü göstermek, buradaki göçmenlerle Alman toplumunun tüm sorunlara rağmen ahenk içerisinde birlikte yaşadıklarını göstermek için davet ettim.” diyerek tur boyunca göçün getirdiği sorun ve şansları konuştuklarını aktardı. “Almanya’da ne yazık ki göçün, güzel yanları, başarılı yanları görülmüyor. Sadece eksik ve sorunlu yanları görülüyor.” diyen Mutlu, tüm klasik göç ülkelerinde bir başarı hikayesi olduğuna dikkat çekti.