WASHINGTON (AA) - ABD halkı, bir yılı aşkın süredir devam eden kampanyaların ardından yeni başkanın kim olacağına karar vermek için seçime gitti. Amerikalılar, sabah saatlerinden itibaren oy kullanma merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Amerikan halkı, 45'inci başkanın kim olacağını belirlemek üzere Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton ya da Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump arasında karar verecek. Diğer iki başkan adayı Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson ile Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'a şans tanınmıyor.

Seçmenler oy kullanma makinelerini kullanıyor

Ülkenin doğu yakasında oy kullanma işleminin başladığı yerel saatle 06.00'dan itibaren ABD halkı işlerine gitmeden önce oy merkezlerine akın etti. Seçmenler, oylarını genellikle seçim merkezlerine kurulan oy kullanma makinelerini kullanarak verdi.

Ülkedeki farklı saat dilimlerinden dolayı oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlere göre değişiyor. Doğu yakasında oy kullanma işlemlerinin başlamasının üç saat sonra batı yakasında da oy kullanma işlemleri başladı.

Sandıkların kapanması ise saat doğu yakasında 19.00'da başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar sürecek. Florida, Georgia, New Hampshire, Vermont, Güney Carolina, Virginia gibi doğuda yer alan eyaletler, sandıkların en erken kapanacağı yerler olacak. Sandıklar batıda California, Idaho, Oregon, Washington eyaletlerinde 23.00'te, Alaska da ise çarşamba gününün ilk saatlerinde kapanacak.

Obama basketbol oynadı

ABD Başkanı Barack Obama ise halkın seçim merkezlerinde toplanmaya başladığı saatlerde daha önceki seçim günlerinde yaptığı gibi basketbol oynadı.

Erken oy kullanma uygulaması sayesinde geçen ay memleketi Chicago’da oyunu kullanan Obama, sabahın erken saatlerinde basketbol oynamak için Beyaz Saray'dan çıkarak askeri bir tesisteki spor salonuna gitti.

Arkadaşlarıyla burada bir süre basketbol oynayan Obama, başkanlık için yarıştığı 2008 yılında başlattığı seçim günlerinde basketbol oynama geleneğini devam ettirmiş oldu.

Washington'da Clinton

Geleneksel olarak Demokrat Parti eğilimli başkent Washington’da halkın büyük çoğunluğunun Clinton'a oy vermesi bekleniyor. Washington'ın Eastern Market bölgesindeki seçim merkezinde oylarını kullanan bazı Amerikalı vatandaşlar, AA muhabirine yaptıkları değerlendirmede bu yönde görüşlerini aktardı.

Laura Babinski adlı Amerikalı, başkanlık yarışında Hillary Clinton’a oy verdiğini söyledi. Babinski, 2008 yılındaki ön seçimlerinde de aday adayı olan Clinton’ın Barack Obama’ya karşı yarıştığını hatırlatarak, kendisinin o zaman da Clinton’ı desteklediğini belirtti. Babinski, “Heyecanla tekrar bu anı bekliyordum” dedi.

"İlk defa bir kadın başkan olabilir"

Clinton’un kazanması durumunda ABD’de ilk defa bir kadının başkan olacağına dikkati çeken 29 yaşındaki Babinski, "Clinton’un kadın olmasının yanı sıra yaptığı işe de saygım var. Benim için bu seçimde belirleyeci unsurlar iç politikaydı. Vatandaşlara eşit haklar sunulması, kadın hakları ve kürtaj benim için belirleyici rol oynadı." diye konuştu.

Max Charnley adındaki 29 yaşındaki bir başka Amerikalı da oyunu Clinton’dan yana kullandığını söyledi. Charnley, Clinton’un ülkedeki azınlıklar konusundaki politikasının Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın politikalarına göre kendisini daha fazla temsil ettiğini belirtti.

Charnley, "Ben de bir göçmen ailenin çocuğuyum. Seçeceğim başkanın bu konuda daha hassas ve mültecilere karşı saygılı olmasını isterim.” diye konuştu.

Amanda Claypool adlı seçmen de oyunu Clinton’dan yana kullandığını belirterek, Clinton’ın Trump’a göre başkanlık için daha uygun bir isim olduğunu savundu. Claypool, "Ben dış politikayla ilgileniyorum ve bence ülkemizin şu anda ihtiyaç duyduğu asıl konu da bu alanda tecrübesi olan bir başkan." şeklinde konuştu.