ABD’nin bağımsızlığının 240. yıl dönümü düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.
Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri ve diğer davetliler katıldı. ABD Büyükelçisi Bass’ın konutunda düzenlenen resepsiyon saygı duruşu ve milli marşların okunmasıyla başladı.
Avrupa Birliği Bakanı Çelik yaptığı konuşmada, "4 Temmuz 1776’da ilan edilen Bağımsızlık Bildirisi, dünya siyasi tarihinde önemli bir milat oluşturmuştur. Tüm insanlığın paylaştığı özgürlük, bağımsızlık ve eşitlik dünyanın dört bir köşesinde ulusal hareketlere ilham kaynağı olmuştur. Tarih boyunca yakın birer müttefik olan Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri bugün stratejik ortak olarak güçlü ilişkilerini sürdürmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri ile siyasi, askeri ve güvenlik parametreleri çerçevesinde şekillenen ilişkilerimiz zaman içerisinde gelişip, evrilmiş insani boyutları da kapsayacak çok önemli düzeye ulaşmıştır. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki müstesna ortaklık halihazırda gerek bölgemizde gerekse küresel ölçekte yaşamakta olduğumuz bölgesel barış ve istikrarı tehdit eder nitelikteki sorunların üstesinden gelme bakımından hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Bass, Türkiye’deki terörist saldırılarda yaşanan acıyı yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Bu yıl acılar yaşayan herkese en içten taziyelerimizi sunuyoruz. İstanbul, Orlando, Midyat’ta her ülkede yaşanan saldırılar demokrasilerimizi güçlendirmeye hizmet etmiştir. Hoşgörü ve barışın nefret ve şiddeti karşı galip gelmesini sağlamak zorundayız. Demokratik toplumlarımızın dayanağını oluşturan temel özgürlükleri korumak için çalışmalıyız. Amerika Birleşik Devletleri tüm bu çabalarda dostlarını ve müttefiklerini desteklemeyi sürdürecektir. Sizlerle birlikte gündemdeki konularda birlikte çalışmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.