Kilis’te terör mağduru olan vatandaşların zararlarının karşılanması için Başbakanlık Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Bakanlığı’nca ’Acil Destek Programı’ndan karşılanan 5 milyon TL, Kilis Valiliği’ne gönderildi.
18 Ocak’tan bu yana Kilis kent merkezine düşen roketler sonucu 20 kişi hayatını kaybetti, 71 kişi yaralandı, 88 bina ile 27 araç hasar gördü. Yasa kapsamında şehre gelen hasar tespit ekipleri, terör mağduru aileleri ve zararları belirledi. Vali Süleyman Tapsız’ın talimatı doğrultusunda ise bugün mağdur ailelere ziyaretler gerçekleştirildi. Geçen hafta Ankara’da Bakanlar Kurulu ve Güvenlik Toplantısı’na katılan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye’den atılan roketlerin mağdur ettiği aileleri eşi Ayşe Tapsız ve çocukları Elif ve Yusuf ile birlikte ziyaret etti. Vali Tapsız ve ailesi, ilk olarak 8 Mart’ta içinde bulundukları araca roket parçası isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 5 yaşındaki Mert Özkan’ın ailesini evlerinde ziyaret etti. Baba İbrahim (26) ve anne Melüde Özkan’ın acılarını paylaşan Vali Tapsız, aileye başsağlığı diledi. Özkan çifti, bundan sonra hayatta kalan tek çocukları 6 yaşındaki Utku Özkan’a sarıldıklarını ve yaşama onunla tutunduklarını dile getirdi. Vali Tapsız, yanında Fenerbahçe formasıyla oturan küçük Utku ile de bir süre sohbet etti.
Ziyaret çıkışı gazetecilere açıklama yapan Vali Tapsız, Ocak ayından bu yana roket saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşların sayısının bugün hastanede vefat eden bir kişinin de eklenmesiyle 20’ye yükseldiğini kaydetti. 5233 Sayılı ’Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun’ uyarınca 5 milyon liranın kendilerine ulaştığını dile getiren Vali Tapsız, ’’Öncelikle yakınlarını kaybeden ailelerin acılarını bir nebze de olsa dindirebilmek kaydıyla tazminatlar bugün ödenmeye başlanıyor. En kısa sürede de tamamlanacak. Elbetteki giden geri gelmez, hepimiz bunu biliyoruz. Yine de acılarını paylaşmak ve yanlarında olduğumuzu ifade etmek için eşim ve çocuklarımla birlikte geldik’’ diye konuştu.
Ateşin düştüğü yeri yaktığını vurgulayan Vali Tapsız, şöyle devam etti:
’’Kelimelerle ifade edilmez. İnsan kendi başına gelmediği sürece bilemez. Elbette zor, bizde sabırlı olacağız. Dua edeceğiz. Acılar paylaşıldıkça azalır. Onların acısı bizim acımız. Gün birlik, beraberlik günüdür, devletimize, milletimize sahip çıkma günüdür.’’
Vali Tapsız ve beraberindekiler, daha sonra kaldıkları binaya roketin isabet etmesi sonucu hayatlarını kaybeden Suriyeli Muhtasem Muhammed Heyro (11), Tesnim Muhammed Heyro (12) ve Muhammed Heyro’nun (12) anneleri 44 yaşındaki Fatma Cüneyd Heyro’nun evine gitti. Eşi 3 yıl önce Suriye’de kaybolan ve hayatta kalan tek çocuğu Ahmet Muhammed Heyro (9) ile yaşamını sürdüren anne Fatma Cüneyd, Vali Tapsız ile beraberindekilere kendilerine yapılan ziyaret ve destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaretçilere baklava ve kahve ikram edilirken, 9 yaşındaki Ahmet Muhammed Heyro ise Kur’an-ı Kerim okudu. Ailenin acısını paylaşan Vali Tapsız, ’’Allah bu zalimleri kahretsin, sözün bittiği yer. Devletimiz ve milletimiz çok büyük. Allah’ın izniyle barış ve huzur gelecek’’ ifadesini kullandı.
Ailelere maddi desteğin yanı sıra gıda ve elbise yardımı yapılarak, çocuklara oyuncak dağıtıldı.