Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş, ABD'de insanlar obeziteden ölürken, Afrika'dakilerin zayıflıktan yaşamını yitirdiğine işaret ederek, "Bir tarafta yoksulların bir tarafta zenginlerin olduğu bir dünyada asla barış düzenini kuramayız" dedi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda sektörünün, etkin olmayan kaynak kullanımı, piyasa istikrarsızlıkları, enerji, finans ve çevre krizlerinden etkilendiğini belirtti.

Dünyada insanların tüketimine yetecek düzeyde gıda üretimine rağmen, dağılım dengesinde ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Güneş, şunları söyledi:

"ABD'de bir insan obeziteden ölürken, Afrika'da bir insan zayıflıktan ölebiliyor. Herkes paylaşım içerisinde olmak zorunda. Bir tarafta yoksulların bir tarafta zenginlerin olduğu bir dünyada asla barış düzenini kuramayız. Sürdürülebilir eşitlik temalarını oluşturmak zorundayız."

Türkiye'de gıda sektörünün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payının yüzde 19 olmasına karşın istihdam içindeki payının yüzde 2'de kaldığını ifade eden Güneş, ülkedeki yaklaşık 65 bin işletmenin 186 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Açlık açısından sorun bulunmayan Türkiye'de yeterli beslenememe konusunu tartışmak gerektiğini vurgulayan Güneş, "Temel amaç gıda üretiminde sürdürülebilirlik olmalı. Eskiden üretim artışıydı. Artık üretim artışını sürdürülebilir ve kaliteli kılmak zorundayız. İşletmelerimize de bu anlayışı hakim kılmak lazım" diye konuştu.

- "İthalatla sanayi gelişmez"

Gıda sektöründe dışa bağımlı olan bir ülkenin ekonomik bağımsızlığı yanında siyasi bağımsızlığını da kaybedebileceğini dile getiren Güneş, şöyle devam etti:

"Tarımsal üretim olmazsa, sanayi olmaz. İthalatla da sanayimizi geliştiremeyiz. Tüketici algı ve beklentilerinin göz önüne alındığı çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Bu kadar büyük tarımsal üretim potansiyeline sahip Türkiye, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında 40 milyar dolarlık gıda ihracatı yapmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için işletmelerimizde yeni teknolojileri kullanmak zorundayız. Kayıt dışılığı önlemeli, üretici ve sanayicinin birlikte kazandığı anlayışı hakim kılmalıyız. Değişen beslenme alışkanlıklarını iyi takip etmeli, kültüre uygun üretim yapmalıyız."

Güneş, gıda sektöründe kaynak kullanımının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Allah'ın insana bahşettiği dünyanın hızla yok olduğunu savunan Güneş, "Avrupa'da karpuz dilim dilim satılır hale geldi. Bir kilo elma istediğinizde size belki de eş değerinde bir tablet verilecek. Çünkü o hale geliyoruz. Onun için kaynak kullanımını çok iyi etüt etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.