ADANA (AA) - Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Burhanlı köyünde öğrenciler, kooperatif şirketinin taşıma hizmeti sunmaması nedeniyle okula at arabasıyla gitmek zorunda kaldı.

Sabahın erken saatinde köyde vatandaşlar atın arkasına bağladığı tekerlekli kasa yardımıyla okula giden öğrencileri toplayarak 3,5 kilometre mesafede bulunan okula götürüyor. At arabasına sığmayan bazı öğrenciler ise ya bisiklet ya da yürüyerek okul yolunu tutuyor.

Köy muhtarı Zeki Durgun, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin kooperatif minibüsüyle okula gitmesi gerektiğini ancak anlaşma yapılan kooperatif servisinin köye uğramaması nedeniyle öğrencilerin mağdur olduğunu ileri sürdü.

Yasaya göre kooperatiflerin güzergahında bulunun köylere taşımalı eğitim servisi yerine kooperatif minibüslerinin kullanılması gerektiğini belirten Durgun, "Ancak bizim köye hiçbir zaman kooperatif minibüsü gelmedi. Kooperatif yüzünden öğrencilerimiz ve velilerimiz sıkıntı yaşıyor." dedi.

Okul servislerinden yararlanamadıklarını belirten Faruk Abasıkeleş de yeni yasayla kooperatif olan köylere taşımalı eğitimin verilmediğini, ancak köylerinde kooperatifin sadece isminin bulunduğunu savundu.

Çocukların ve kendilerinin çok sıkıntı yaşadığını belirten Abasıkeleş, "Okula maddi durumumuz olmadığı için at arabasıyla çocuklarımızı götürüyoruz. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.

- "Veliler at arabasıyla çocuklarını taşıyarak tepkilerini gösteriyorlar"

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ise öğrenci servis taşımacılığı yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini, Türkiye genelinde toplu taşıma olan yerlerde öğrencilerin taşımaya alınmadığını hatırlattı.

Ceyhan ilçesinde 8-9 mahallede öğrencilerin belediye otobüsü ya da kooperatif yardımıyla okullara gittiğini, ilçedeki bazı kooperatif sahiplerinin belirlenen taşıma fiyatını az buldukları için öğrencileri taşımadığını belirten Akpınar, şunları kaydetti:

"Bazı taşıma kooperatifleri yıl sonuna kadar olan ihaleyi, devletin belirlediği fiyatla almak istemiyorlar, daha yüksek fiyat istiyorlar. Onlar da o fiyata çekmek istemiyorlar. Devleti saf dışı bırakmak istiyorlar. Bunun için veliler at arabasıyla çocuklarını taşıyarak tepkilerini göstermeye çalışıyor. Aslında toplu taşıma olmayan her yeri ihaleye aldık. Bakanlığımızın belirlediği yaklaşık fiyata şirketler daha yüksek fiyat istiyorlar, biz de vermiyoruz. Onun tartışması devam ediyor. Ceyhan'da 5 kez doğrudan teminli, kısa süreli ihale alımı yapıldı. Kanuna göre öğrencilerin taşınması gereken yerlerde taşınıyor. Her yere servisimiz gidiyor. Burada yaşanan tamamen kooperatifin sorumluluğudur."