Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ, Türkiye’ye seyahat eden turistlere müze ve ören yerlerinde, ister münferit olsun ister grupla olsun rehberle gezme zorunluluğu getirilmesini istedi.
Akdağ, yaptığı açıklamasında, son dönemde Türkiye’de yaşanan terör olayları sonucu, turist rehberlerinin işsiz kaldığını belirtti. Turizm sektörü için hazırlanan teşvik paketinde de rehberlerin unutulduğunu anımsatan Akdağ, "İşsiz kalan turist rehberlerin derdine bir nebze de olsa derman olmak için, devletin yayınladığı turizm destek paketinde unuttukları rehberlik mesleğini ve bu mesleği icra eden turist rehberlerini yaşatmak için, şu an Türkiye’de seyahat eden yüz binlerce turiste müze ve ören yerlerinde, ister münferit olsun ister grupla olsun, rehberle gezme zorunluluğu getirerek çözebilir" ifadelerini kullandı. Akdağ, şunları kaydetti:
"İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon ve Mersin gibi büyük metropol şehirlerde turizm acenteleri ve turist rehberleri boş iken, bu şehirlerdeki müze ve ören yerlerinde ve hatta şehir merkezlerinde gezen turist sayısı aslında hiçte küçümsenmeyecek kadar fazla. Görülen o ki; turistler Booking ve benzeri sistemleri kullanarak internet üzerinden sadece otel rezervasyonlarını gerçekleştirerek Türkiye’ye gelmektedir, bu da Türkiye için büyük bir ekonomik kayıp demektir. Devlet eğer bunun önüne geçerse, bu hem seyahat acentelerinin hem de turist rehberlerinin önünün açacağı gibi, gelen turistlerin bu uygulama ile vergi ödemesini sağlamış olacak. Her gün Dolmabahçe, Topkapı ve Ayasofya’nın önünde binlerce turist ve uzun uzun sıralar olmasına rağmen acente ve rehberler sinek avlıyor. Türkiye’de ise Suriyeliler, internet üzerinden seyahat acentesiymiş gibi, beşer veya onarlı gruplar halinde Arap turistleri getirip, yanlarında onlardan biriymiş gibi rehberlik yaparak, vergi ödemeden ellerini kollarını sallayarak bu işi yaparken, rehberler ve bu işin vergisini ödeyen büyük sermaye bağlayan seyahat acenteleri maalesef seyirci kalıyor. Devlet, münferit olsun grupla olsun, turistler bir yeri gezmek istediklerinde, hem bilet gişesindeki hem de turnikedeki görevlilerin rehbersiz gezemeyeceklerini söylerlerse, bu turistler bir acente ve rehber eşliğinde gezmesi gerektiğini anlayacak ve ülkesine döndüğünde de Türkiye’de gezmek için rezervasyonların bir acente üzerinden yapılması gerektiğini anlatacak. Böylece ülkemize giriş yapan bütün turistler resmi kayıt altına alınmış olacak."