Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, Bildiğiniz gibi Suriye meselesi yeni bir mesele değil. Biz AFAD olarak 2011 yılından itibaren çeşitli derecelerde kitlesel göç hareketleriyle karşı karşıya kaldık ve bütün bunların üstesinden nasıl geleceğimizi biliyoruz dedi.

Taşdelen, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki mobil basın merkezinde yaptığı açıklamada, Halep'teki tahliyelerin başlamasından itibaren, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın talimatıyla sınırın sıfır noktasına hazırlık yapmak amacıyla geldiklerini söyledi.

Sahada tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket ettiklerini belirten Taşdelen, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi Suriye meselesi yeni bir mesele değil. Biz AFAD olarak 2011 yılından itibaren çeşitli derecelerde kitlesel göç hareketleriyle karşı karşıya kaldık ve bütün bunların üstesinden nasıl geleceğimizi biliyoruz. Bu bağlamda tüm hazırlıklarımızı da yapmış vaziyetteyiz. Kamu kurumlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı harekete geçirdik ve her türlü senaryoya karşı her hazırlığımız tamamdır diyebilirim. Halep'in tahliyesi gündeme geldiği andan itibaren kamp kurma çalışmalarını sıfır noktasında başlattık. AFAD koordinasyonunda Türk Kızılayı ve sivil toplum kuruluşlarımız her türlü insani yardımın yapılması için sahada mücadele vermektedir. Bunun yanında Hatay Valiliğimizin talimatlarıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları her türlü ihtiyaçlara cevap verebilme adına her türlü planlamalarını yapmış durumundadır."

Taşdelen, tahliyelerin başladığı günden itibaren 137 hastanın kabul edildiğini, bu hastalardan 13'ünün taburcu olduğunu aktardı.

Gelen hastalardan 7'sinin hayatını kaybettiğini anımsatan Taşdelen, yaralılardan bazılarının Hatay'daki hastanelerde, bazılarının ise çeşitli illere sevk edildiğini belirtti.

Tüm hasta ve hasta yakınlarına tedavi altına alındıkları illerde psiko sosyal destek sağlandığının altını çizen Taşdelen, "Suriyeli kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ve tüm sivil toplum kuruluşlarımız AFAD koordinasyonunda, 7/24 esaslı bir çalışma yürütmektedir ve tüm planlarımız hazırdır." dedi.