AFAD tarafından geliştirilen ve afetler ile ilgili elde edilen bilimsel deneyimlerin, sonuçların kaybolmadan, hızlı ulaşılabilir ve güvenilir bir dijital platformda saklanabilmesini sağlayacak olan TABB’da bu güne kadar 111 bin 818 doküman ve 15 bin afet verisi yüklendi.
AFAD’ın Türkiye Afet Bilgi Bankası Projesi (TABB), Türkiye’nin afetlere ilişkin bilgi birikimini gelecek nesillere taşıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, afetler ile ilgili elde edilen bilimsel deneyim ve sonuçların kaybolmadan güvenilir, dijital bir platformda korunmasını ve her an ulaşılabilir olmasını sağlayan TABB’da bugüne kadar 111 bin 818 doküman ve 15 bin afet verisi yüklendi.
AFAD tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, afet anında yaşanabilecek can ve mal kayıplarının önceden önlenebilmesi için yaşanmış afetlere ilişkin bilgi birikiminin korunmasının gerekliliğine vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
“Bilgi birikimini gelecek kuşaklara taşıyan en önemli araçlardan biri olan arşiv sistemleri, araştırmacıların ve karar vericilerin bu bilgilere ulaşarak analiz yapmalarına ve buna göre strateji ve politikalar belirlemelerine olanak veriyor. AFAD, bu ihtiyaca yönelik olarak afetlere ait bilgi birikimini gelecek nesillere taşıyacak, afetler ile ilgili elde edilen bilimsel deneyimlerin ve sonuçların kaybolmadan, hızlı ulaşılabilir ve güvenilir bir dijital platformda saklanabilmesini sağlayacak olan Türkiye Afet Bilgi Bankasını (TABB) geliştirdi. TABB; araştırmacıların, karar vericilerin ve uygulayıcıların, ülkemizdeki afetler ile ilgili bilgilere ve çalışmalara tek bir platform üzerinden ulaşabilmesini sağlıyor.”
“AFET HAFIZAMIZ GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR”
Afetler ile ilgili elde edilen bilimsel deneyimlerin, sonuçların kaybolmadan, hızlı ulaşılabilir ve güvenilir bir dijital platformda saklanabilmesini sağlayan TABB ile ilgili AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye Afet Bilgi Bankası ilk etapta 2 modül olarak tasarlandı.Doküman Modülü; üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları gibi değişik birimlerde yıllar boyunca hazırlanan, ancak kullanıcılara erişimi sağlanamayan kaynaklara tek bir noktadan, kolayca erişime olanak veriyor. Analiz Modülü ise ülkemizin kuruluşundan bu yana meydana gelen afetlerin dijital ortama taşınarak söz konusu afetlerle ilgili değerlendirmelerin yapılabilmesini sağlıyor. Modül ile afet sonrası elde edilen verilerin arşivlenmesi, bu verilerin istatistiki olarak analiz edilmesi, haritalandırılması ve bunların raporlanması mümkün oluyor. Analiz Modülü’nde bu güne kadar yüklenen 15 bin; Doküman Modülü’nde de 111 bin 818 veri, araştırmacıların ve tüm vatandaşların erişimine açık durumda bulunuyor. TABB için geliştirilen mobil uygulaması ile de Türkiye’nin afet arşivine her an, her yerden ulaşılabilir” denildi.