Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan protokol çerçevesinde Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu’nda 59 Afgan kadın polisine özel harekat eğitimi verilecek.
Afganistan halkına güven ve asayiş içerisinde bir ortam sağlanması amacıyla Afgan polis adaylarının Sivas’ta eğitim görmesi için 2011 yılında iki ülke arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında bugüne kadar 2 bin 753 Afgan polis adayı eğitim görerek mezun oldu. Eğitimler kapsamında bu yıl da ’Özel Harekat Eğitimi’ için 59, ’Eğiticilerin Eğitimi’ içinse 30 Afgan polis gönderildi.
18 Nisan günü eğitimlerine başlayan Afgan kadın polisler için tören düzenlendi. Törene, İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Sivas Valisi Alim Barut, Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr.Yılmaz Çolak ve il protokolü katıldı. Afganistan ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından başlayan programda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, "Polis Akademisi Başkanlığı olarak daha güvenli bir Türkiye ve daha güvenli bir dünya için, tüm gayretimizle çalışıyoruz. Nitelikli personel yetiştirilmesi konusunda uluslararası işbirliğini büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Modern ve çağdaş polislik uygulamaları konularında verilen eğitimlerle dünyanın bir barış adası haline gelmesi için dost ve kardeş ülkelerle yürütülen eğitimlere ayrı bir önem veriyoruz" dedi.
"İKİ ÜLKE ARASINDA ESKİYE DAYANAN BİR DOSTLUK VARDIR"
Afganistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Öztürk, "Afganistan ile ilişkilerimize baktığımızda iki dost ve kardeş ülke arasında çok eskilere dayanan tarihi dostluk ilişkileri bulunduğu kolayca görülmektedir. 1747 yılında kurulan Afgan devletini tanıyan ilk ülke Osmanlı Devleti’dir. Coğrafi olarak bakıldığında Afganistan, Türkiye’den uzak olsa bile tarihi, kültürel ve siyasi olarak bir o kadar yakındır. Türkiye ile Afganistan arasında geçmişten gelen dostluk ve kardeşlik çerçevesinde devam eden ilişkiler her alanda giderek gelişmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğümüzle, Afgan Ulusal Polisi arasında yoğun iş faaliyetleri sürdürülmekte Türk polisi, Afgan polisine ihtiyaç duyduğu her alanda elinden gelen desteği sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda iki ülke polis teşkilatları arasında eğitim işbirliği faaliyetleri memnuniyet ve ciddi bir şekilde yoğunluk kazanmıştır. Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan uluslararası anlaşma çerçevesinde 2011 yılından itibaren Afgan Ulusal Polis adaylarına Sivas Polis Meslek Yüksekokulu tahsis edilerek temel polis eğitimleri düzenlenmeye başlanmıştır." diye konuştu.
Öğrencileri yoğun bir eğitim programının beklediğini ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:
"Öğrenciler polis eğiticileri eğitimi ve özel harekat eğitimi ile ilgili olarak yaklaşık 2 aylık yoğun bir eğitim programı beklemektedir. Bu süre içerisinde sizlere ilk yardım, yönetim becerileri, liderlik, insan hakları, resmi yazışma teknikleri, silah bilgisi, bilgisayar gibi farklı teorik uygulamalı dersler göreceksiniz. Sizden beklentimiz bu dersleri en iyi şekilde öğrenerek ülkenize dönmenizdir. İnanıyorum ki burada almış olduğunuz eğitimlerle Afganistan da güvenliğin tesis edilmesi ve halkın refahının yükseltilmesi için üstün hizmetler göstereceksiniz. Yüzünü güldüreceğiniz Afganlı kardeşlerimizin veya başını okşayacağınız küçük bir Afganlı çocuğun mutluluğuna bizleri de ortak edeceksiniz."
Konuşmaların ardından Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk’e çeşitli hediyeler verdi.