Afyonkarahisar’da devremülk satışı üzerinden dolandırıldıkları iddia eden yaklaşık 4 bin kişi seslerini duyurmak için sosyal paylaşım sitesinde sayfa oluştururken, mağdurların bazılarının avukatları ise söz konusu firmadan devremülk ve paralarını alamadıkları gerekçesi ile haciz işlemi yaptı.
İddialara göre, çoğunluğu yurt dışında bulunan ve yaklaşık 4 bin üyesi olan devremülk mağdurları Facebook’ta “Thermalife Mağdurları” adı altında bir grup kurarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Grupta söz konusu şirket tarafından dolandırıldıkları öne süren yaklaşık 4 bin kişi devremülklerini ya da paralarını isterken söz konusu firmanın ise mağdurların taleplerine karşılık vermedikleri iddia edildi. Ödedikleri paraları ya da devremülklerini alamayan mağdurlardan 10 kişi alacaklarını almak için hukuka başvururken, mağdurların avukatları ise firmada bugün alacaklarına karşın haciz işlemi yaptı.
Haczin ardından gazetecilere konu hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Sevda Çoban, olayda büyük bir mağduriyetin olduğunu söyledi. Mağdurların sayılarının yaklaşık 6 bini bulduğunu ifade eden Çoban, “Borçlu şirket yani Reis Termal şirketi tarafından devremülk sözleşmeleri ile yaklaşık 5-6 bin tüketiciye sözleşme kapsamında belli tarihlerde bu devremülklerin yapılıp teslim edileceği taahhüt edilmiştir. Ancak buna rağmen sözleşmede belirtilen tarihte bu devremülkler teslim edilmemiştir. Bundan dolayı tüketiciler tarafından tarafımız başvurulmuş, haklarının alınması amacı ile şirket ise sürekli taahhüdünü yerine getireceğini söyleyerek devremülkleri teslim edeceğini belirterek tüketiciyi oyalamıştır. Tüketiciler oyalamaktan sıkıldığından artık tarafımıza başvurarak en azından ödedikleri bedellerin taraflarına iade edilmesini talep etmişlerdir, ancak şirket bunu da yapmamıştır. Bu konuda da yine tüketicileri oyalamıştır, sürekli olarak bir oyalama söz konusu olduğundan tüketicilerin tarafımıza vekalet vermeleri sonucunda borçlu şirket lehine icra takibi başlatmak zorunda kaldık” diye konuştu.
Mağdurların seslerini duyurmak Facebook üzerinde grup kurduklarını da aktaran Çoban şunları söyledi:
“Bu konunun mağduru olan ve tarafımızca bilinen yaklaşık 5-6 bin tüketici vardı. Ancak bunlardan bize bir kısmı gelmiştir ve vekalet vermiştir. Biz şu anda yaklaşık 10 kişinin vekilliğini yapmaktayız ve bu mükelleflerimiz adına icra takip kapsamında buraya haciz işlemi yapmak üzere geldik. Tüketiciler açısından aynı işleme yine devam edilecektir. Tarafımızca bunun mücadelesi sürdürülecektir çünkü mağduriyet giderilmemiştir. Bu mağduriyet o kadar büyüktür ki tüketiciler tarafından facebook’ta grup dahil oluşturulmuştur ‘Tharmalife Mağdurları’ diye. Bu nedenle biz tüketicilerimizin haklarını almak ve onları daha fazla mağdur etmemek adına bu işlemlerimize devam edeceğiz.”
“Bize gelen mağdurların yaklaşık 300-400 bin TL civarında ödenecek miktarı var”
Kendi alacakları olan 10 müvekkilinin toplamdaki alacaklarının 40 bin TL civarında olduğunu, ancak toplamda ne kadar bir paranın kayıp olduğunu ise bilmediğini dile getiren Çoban, “Kayıp para miktarı dosyadan dosyaya göre değişiyor. Çok yüksek meblağ ödeyen tüketiciler de var ama toplam miktarı bilemiyorum. Bize gelen şu anda 10 tüketici var ama 5-6 bin civarında. Bize gelen mağdurların miktarı yaklaşık 300-400 bin TL civarında ödenecek miktar var ama hiçbir ödeme yapılmamıştır. Bu nedenle de haciz yapmak zorunda kaldık” dedi.
Şirket yetkilileri olayla ilgili bilgi vermekten kaçındı
Öte yandan, şirket yetkilileri haciz işlemi sırasında gazetecilere bilgi vermekten kaçınırken, şirketin özel mülkü dışında yapılan röportajlarda cep telefonları ile gazetecilerin fotoğraflarını çektikleri gözlendi.
Daha sonra telefon ile firmaya ulaşılıp bilgi alınmak istense de telefonlara da çıkmadıkları gözlendi.