Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından 7 ülke 43 şehirde düzenlenecek olan öğrenci buluşmalarının Ağrı programı Nuh’un Gemisi Uluslararası Öğrenci Derneği öncülüğünde yapıldı.
Ağrı Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa Ağrı İl Özel İdare Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Nuh’un Gemisi Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Kenan Engin, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Ünal ile çok sayıda yerli ve yabancı öğrenci katıldı. “Biz Kardeşiz” sloganıyla düzenlenen “9. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları” Ağrı etkinlikleri Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Nuh’un Gemisi Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Kenan Engin, “Nuh’un Gemisi Uluslararası Öğrenci Derneği, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Konfederasyonu (UDEF) çatısı altında, biz bir milletiz iddiasıyla kurulmuş, yurt dışından ülkemize ve ilimize gelen misafir öğrencilere ev sahipliği yapmayı ve kardeşlik zemininde paylaşımı amaçlayan bir kurumdur” dedi.
"Biz bir milletiz demenin adıdır bu gemi" diyen Engin, “Nuh’un gemisi öyle bir gemi ki, dileyenin kendini farklılıklarıyla, dilleriyle ve renkleriyle ifade edebilecekleri, farklılıkların bir çekişme aracı değil, bir zenginlik kaynağı olarak kabul edileceği, ’Ya yaratılışta eş, ya da dinde kardeş’ ilkesiyle bütünleşeceği bir gemi. İnsanların birbirlerinin farklılıklarını bahane ederek birbirleri için adeta birer ölüm makinesi haline geldiği çağımızda, farklı düşünmenin, farklı inanmanın, farklı yaşamanın, farklı ırktan olmanın, farklı mezhebin, farklı meşrebin, farklı cemaatin, farklı tarikatın adeta birbirini kırmanın ve yok etmenin birer aracı ve sebebi olduğu bir zamanda biz bir milletiz demenin adıdır bu gemi” şeklinde konuştu.
İslam’ın her türlü ırkçılığı yasakladığını ifade eden Engin, “İslam ırkçılığın ve onun her türlüsünü yasaklar. Hz. Peygamber ’Asabiyete yani ırkçılığa çağıran bizden değildir’ demiştir. Asabiyet yani ırkçılık, Kur’an’ın ’Takva’ adını verdiği sorumluluk bilincine dayanmayan her tür üstünlük ve ayrıcalık iddiasıdır. Kur’an, şeytanı ilk milliyetçi olarak takdim eder. Zira şeytan Allah’ın, ’Adem’e saygı göster’ emrini reddederken bir gerekçe ileri sürmüştür: ’Ben ondan üstünüm. Zira beni ateşten, onu çamurdan yarattın.’ İşte bunun için biz de ilahi kelama kulak vererek tüm farklılıklara inat, ortak iyinin, ortak güzelliğin, ortak insani değerlerin, ortak doğruların sesini yükseltmek adına ’Biz bir milletiz’ diyoruz. Faaliyetlerine destek olmaktan dolayı memnuniyet duyduğumuz uluslararası öğrenci çalışmalarının yakın ve uzak vadede iki önemli hedefi söz konusudur. Birincisi; coğrafyalarımızdan gelen gençlerimizi bir ensar şefkati ile kucaklamak, onların eğitim süreçlerini kolaylaştırmak ve farklı ülkede olmanın muhtemel zorluklarında kendilerini bir aile gibi kuşatmaktır. İkincisi ise coğrafyalarımızın gençlerinin ülkemizde edinecekleri kariyerleri sağlıklı bir şekilde tamamlayarak birikimlerini ülkelerine taşımalarına yardımcı olmaktır. Ki, sancılı coğrafyalarımızın birbirlerinden uzak bırakılmış insanları arasında dostluk ve kardeşlik köprüleri kurarak geleceği umutla yeniden inşa etmek bu çalışmaların semeresi olacaktır. Bir başka deyişle, uluslararası öğrenci faaliyetleri bir bakıma dünyanın geleceğine yapılabilecek en isabetli yatırım olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardından program Burundi, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Rusya, Suriye’den öğrenimleri için Ağrı’ya gelen öğrencilerin hazırlamış olduğu ülkelerine özgü dans ve müzik gösterileri ile devam etti. Etkinlikler Kongre ve Kültür Merkezi konferans salonundaki gösterilerin ardından Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde her ülkenin öğrencilerinin kendi ülkelerine özgü yemek, kıyafet, süs eşyalarını ülke stantlarında sergilemesiyle son buldu.