Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ev sahipliğinde 6-10 Mayıs 2015 tarihlerinde 'Uluslararası Seramid Konferansı ve Avrupa Sfingolipid Kulubü Toplantısı' yapılacak.

İzmir’in Çeşme ilçesinde yapılacak konferansın yerel başkanlığını AGÜ Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Baran yapacak. Prof. Dr. Baran, kongrenin açılış konuşmasının yanı sıra yapılacak toplantılarda 'Kronik Miyeloid Lösemide İlaç Dirençliliğinin Düzenlenmesinde Sfingolipid Metabolizması ve Sinyal İletimi' başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Konferansın eş başkanlığını Medical University of South Carolina’dan Prof. Dr. Besim Öğretmen ve Université Paul Sabatier’dan Prof. Dr. Thierry Levade üstlenecek. 17 ülkeden bilim insanlarının katılacağı birleştirilmiş uluslararası kongreye, bir çok üniversiteden 200 civarı bilim insanı da katılarak fikir ve düşüncelerini paylaşacak.

Konferansta, hücrelerde sinyal verme özelligi olan yağ moleküllerinin (sfingolipid) hastalıklarda ve sağlıklı yaşamda rolleri, sfingolipidlerin hedeflenmesi ile kanser başta olmak üzere Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi konuları ile ilgili güncel çalışmalar sunulacak ve yeni gelişmelere ışık tutacak araştırma sonuçları tartışılacak.

Son dönemlerde yapılan çalışmalarda, bir sfingolipid grubu olan seramidlerin kanserin oluşumu ve gelişimini engelleyen önemli moleküller olduğu tespit edilerek bu konuda yapılan çalışmalar yoğunlaştırıldı.