HALEP (AA) - Ahraru'ş Şam'ın Genel Komutan Yardımcısı Ebu Ammar, Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki ateşkes, Cenevre'deki dolaylı görüşmeler, ABD ile Rusya'nın rolü ve Suriye'nin parçalanma olasılığıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Suriye'ye müdahalesindeki amacına ulaşmasını engellediklerini belirten Ammar, "Hatırlarsanız bizlerin eline geçen toprakları üç ayda rejime geri kazandıracaklarını söylemişti Buna izin vermedik. Kaybettiğimiz bazı noktaları geri almaya başladık. İlerleyen günlerde ise yeni operasyonlar olacak." diye konuştu.

Ammar, Esed rejiminin ateşkesi giderek artan şekilde ihlal etmesi üzerine operasyonları yeniden başlattıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

"Rusya ile ABD oturdular ve ateşkese karar verdiler. Suriye halkından hiçbir temsilcinin olmadığı bir şekilde buna karar verdiler. Bu nasıl bir ateşkes ki Rusya ve İran askerleri Esed’in düşmesini engellemek için Suriye’ye girmeye devam ediyor? Bombardımanlar sürerken Rusya ve yanındakilerin siyasi bir çözüm istediğine nasıl inanacağız? Şu an sahadaki katil (Rusya) nasıl siyasi çözümün bekçisi olabilir?"

-"Ülkenin bölünmesine karşı planlarımız var"


Ebu Ammar, Suriye'de rejime karşı savaşan yabancı savaşçılara da değinerek, “Şu an Suriye’deki muhacirlerin hepsini aynı kefeye koymak büyük bir yanlış. Bu muhacir kardeşlerimizin bir çoğu mazlum Suriye halkını savunmak için geldi. Ama bazıları da DAEŞ'e gittiler ve halkın boynundaki bıçağa dönüştüler. Suriye halkı ve biz onları düşman olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

Suriye'nin bölünme olasılığı ve federal yapıyla yönetilmesine ilişkin Ammar, "Bu bölünme sözlerine veya devlet içinden devlet çıkarma girişimlerine tamamen karşıyız. Yeniden tüm Suriye’yi yönetecek adil bir hükümet için mücadele ediyoruz ve edeceğiz." dedi.

Rejim, DAEŞ ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin birlikte hareket ettiğini söyleyen Ammar, "PYD’nin tavrı Suriye’ye ne getirdi? Özellikle Halep'in kuzeyinde PYD, DAEŞ ve rejim birlikte hareket ediyor. Bu Suriye halkına oynanan oyunun büyüklüğünü gösteriyor. Biz Suriye halkıyla birlikte bölünmeye karşı çalışacağız. Bölünmeye karşı askeri ve stratejik planlarımız var."