KAYSERİ (AA) - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) tarafından bölgede hizmet veren sanayicilere yönelik "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Firma Kültürü" konulu konferans verildi.

KOSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, KOSB konferans salonundaki seminere konuşmacı olarak katılan yazar Dr. İlhami Fındıkçı, aile şirketlerinin kurumsallaşma yolunda izleyeceği yollar ve aile şirketlerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

Günümüzde her 100 aile şirketinden sadece 20’sinin yeni kuşağa geçiş yapabildiğini belirten Fındıkçı, aile şirketlerinin dağılmasındaki en önemli nedenlerin başında aile içi geçimsizliklerin geldiğini, bunun da özünde ailenin temel değerleri ve kültüründeki erimeler olduğuna işaret eden Fındıkçı,  "Aile ilişkileri sağlam, disiplini sıkı tutulan ve kuralları olan şirketler uzun süreli yaşayabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Sanayicilere, tavsiyelerde de bulunan Fındıkçı, aile şirketlerinin kurumsallaşmasında atılacak adımlara ilişkin şu önerileri sıraladı:

"Özellikle ilerleyen süreçte şirketin başına geçecek çocuklar ailenin temel değerleriyle yetiştirilmelidir. Şirketin gelenekleri, kuralları, usul, yöntem ve kaidelerin tamamını içeren anayasasını hazırlanmalıdır. Yönetim kurulunda mutlaka dışarıdan bir üye olmalıdır. Yönetim kurulunda bağımsız bir üyenin olması son derece önemlidir. Halka açılacak şirketlerde Türk Ticaret Kanunu da bağımsız üyenin bulundurulmasını zorunlu kıldı. Aileyi dışarıdan görebilecek, hakem olabilecek, taraf olmadan onları idare edebilecek bağımsız bir kişi olmalı ki işletme aile odaklı gitmesin, işletme odaklı gitsin. Anayasada para, maaş, kar payı gibi paylaşımların ne şekilde olacağının yer alması da büyük önem taşıyor. Yönetim kuruluna yeni kuşaklardan nasıl eleman alınacağını hangi çoğunlukta toplanıp hangi çoğunlukta karar verilmelidir. Sorunlar ortada yokken bu tür önemli konuların tanımlanması gerekiyor."