AK Parti Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert’in PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi, Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin tepkisine neden oldu. STK temsilcileri, hain saldırıyı sert dille eleştirerek, birlik mesajları verdi.
AK Parti Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert, önceki gece iş yerini basan teröristler tarafından katledilmiş ve cenazesi bakan ve milletvekillerinin katıldığı törenle Yeşilsırt mezarlığında toprağa verilmişti. Diyarbakır’daki bazı STK temsilcileri, yaptıkları açıklama ile olaya olan tepkilerini dile getirdi. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, Deryan Aktert’in kabul edilemez ve hiçbir şekilde gerekçesine katılamayacakları bir yöntemle hayatını kaybettiğini belirterek, “Deryan Aktert’in, başka bir partilinin veya başka bir partiden herhangi bir vatandaşın bu şekilde terör olayına maruz kalması ve ailesinin mağdur edilmesi gerçekten ülkemizin unuttuğu ve hiçbir şekilde hatırlamak istemediğimiz 1990’lı yılları bize hatırlatıyor. O yılları da yaşadık, neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Ülke son 15 yılda ciddi bir rahatlamaya kavuşurken, bu yöntemlerin yeniden kullanılmış olması manidardır. Sonuçta Deryan Aktert’in siyasi kişiliğinin dışında herhangi bir kabahati yoktur. Demokrasilerde de bir siyasi partinin ya da bir derneğin ya da sendikanın üyesi olmak, faaliyet yürütmek hayatın olağan akışına en uygun, demokrasilerde en kabul edilebilir ilkelerden bir tanesidir. Ancak anlaşılıyor ki bu olayı gerçekleştirenler, bu olayın vuku bulmasına neden olanlar demokrasinin en temel ilkelerini bile dikkate almayan ve bunları göz ardı eden yapılardır” dedi.
"Son derece samimi ve çalışkandı"
Deryan Aktert ile AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı döneminde 1.5 yıl beraber çalışma fırsatı yakaladığını kaydeden Altaç, “Son derece samimi, çalışkan ve ilkeli bir insandı. İl başkanı olduğum dönemde de kendisi ilçe başkanımızdı. Kongresini beraber yaptık. Çok takdir ettiğimiz bir arkadaşımızdı. İkili ilişkilerinde her türlü fedakarlığı yapabilecek bir kişiliğe sahipti. Bu olayın oluş şekli ve hayatını kaybetmesi gerçekten bizi derinden üzdü. Temennimiz bir daha bu tür olayların yaşanmaması ve herkesin bu insanlık dışı, demokrasiyle bağdaşmayan yöntemlere başvuran tüm terör örgütlerine karşı birlik, beraberlik duyguları içerisinde hareket etmesidir. Bu sadece Deryan Aktert açısından değil, bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları açısından ayrıma tabi tutulmadan tepkiyi ortaya koymak gerekiyor. Herhangi bir vatandaş siyasi düşüncesinden veya kimliğinden dolayı asla bir cezalandırmaya ya da bir sınırlamaya tabi tutulmamalı ve eşit, özgür bir şekilde siyasi faaliyetlerini yürütmeli. Biz bu olayı şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz ve bu tür saldırıların bölgemizin, ülkemizin gündeminden çıkmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Sur İş adamları ve Toptancıları Derneği (SİDER) Başkanı Şükran Yılmaz da AK Partili siyasetçilere yönelik saldırıları şiddetle kınadığını ifade ederek, “Bu saldırıları lanetliyorum. Bunlar halkımızı sindirmeye çalışıyorlar. Ancak ümmet olarak birleşip dik durursak eğer Allah’ın izniyle amaçlarına ulaşamayacaklardır” şeklinde konuştu.