MALATYA (AA)  - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika programıyla ilgili olarak, "Biz bildiğimiz doğrulardan asla şaşmayacağız. Ne kadar engellenmek istense de ne kadar gidişatımızdan rahatsızlık duyulmuş olsalar da biz mağduriyet varsa mazlum varsa dün olduğu gibi bugün de yarın da mazlumların yanında olmaya, Somali'de, Arakan'da, Gazze'de, Suriye'de olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Çalık, AK Parti Malatya 5. Olağan İl Kongresi'nde başkanlığa seçilen Hakan Kahtalı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalık, Somali'de dün gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin bir soru üzerine, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Somali'de yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek için, mazlumun yaşadığı her bölge gibi Somali'de de olduklarını ifade etti.

Somalililerin mağduriyetlerini gidermek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Çalık, şöyle devam etti:

"Somali'de, Cumhurbaşkanından, bakanlarına milletvekillerine kadar herkes Türkiye'nin onlara nasıl destek olduğunu biliyor. Sıkıntı yaşadıklarında gökyüzüne bakarak, 'hiç kimse gelmiyorsa yüce Rabbim Türkiye'yi bize gönderir' diyen milletvekili arkadaşlarımız vardı. Biz oralarda umut olduk ve bu umudu da Sayın Cumhurbaşkanım çıkmış olduğu Afrika gezisinde bir kez daha hissettirdi. Bundan rahatsız olan insanlar olmuştur ve olacaktır. Biz bildiğimiz doğrulardan asla şaşmayacağız. Ne kadar engellenmek istense de ne kadar gidişatımızdan rahatsızlık duymuş olsalar da biz mağduriyet varsa mazlum varsa dün olduğu gibi bugün de yarın da mazlumların yanında olmaya, Somali'de, Arakan'da, Gazze'de, Suriye'de olmaya devam edeceğiz."

- "Grubumuz sapasağlam ayaktadır"

Dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasına ilişkin AK Parti'den fire verildiği yönündeki değerlendirmelerin sorulması üzerine Çalık, "AK Parti'den fire verdi" cümlesini kullanabilmek için öncelikle AK Parti'nin grup kararı alması gerektiğini söyledi.

Partilerinin, 2010 referandumu dahil olmak üzere hiçbir konuda grup kararı almadığını kaydeden Çalık, "Bunun en önemli sebebi demokrasiye olan inancımızdır. İnsanların özgür iradeleriyle sandığa gidip oylarını kullanması, grup kararı almamamızdan dolayı asla fire verdiğimizi düşünmüyorum" dedi. 

Meclis'te oylamaya katılamayan milletvekillerinin 8'inin mazeret bildirdiğini aktaran Çalık, şunları kaydetti:

"Sonuç itibariyle orada Yüce Divan'a 'ret' diyen milletvekili arkadaşlarım da 'evet' diyen arkadaşlarım da çekimser oy kullanan arkadaşlarım da hepsi kendi özgür iradeleriyle karar vermişlerdir. Biz 'Türkiye'nin demokratik istikrarının sağlanmasını istiyoruz' derken partimizde demokrasiye izin vermemiz gerekir. O da demokrasinin göstergesiydi. Herkes özgür iradesiyle oy kullandı. Esas dikkat edilmesi gereken hadise; muhalefetin 'Yüce Divan'a göndereceğiz' cümlelerine rağmen, HDP'nin, MHP'nin, BDP'nin ve AK Parti'den istifa eden tuzlukların, milletvekillerinin hepsinin bir olup buna rağmen 276'yı bulamamasıdır. Esas sorun oradadır. 276'yı bulamamışlardır ve Yüce Divan'a bakanların gönderilmesi işlemi reddedilmiştir yüce Meclis'imiz tarafından. 17-25 Aralık darbe süreci Meclis tarafından da bir kez daha püskürtülmüştür. Sonuç; maç bitmiştir bizim için. Önümüzdeki maçlara bakacağız."

Bazı milletvekillerinin "hainler" şeklindeki yorumunun hatırlatılması üzerine de Çalık, "O da kendi görüşleridir" değerlendirmesinde bulundu.