İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan 14'ü tutuklu, 74 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması tamamladı.

AK Parti'yi işgal girişimi davasının ilk duruşması yapıldı

AK Parti'yi işgal girişimi davası başladı

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları karşısında yapılan binadaki salonda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmanın son bölümünde, savunmasını yapan Yüzbaşı Hasan Hüseyin Altunsoy, Harp Akademisinde öğrenci subayı olarak görevlendirildiğini belirtti.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli’nin Harp Akademisinde toplantı yaptığını anlatan Altunsoy, "Bize sürekli Güneydoğu'da, meskun mahalde terör operasyonu yapılacağı söyleniyordu. İstanbul gibi büyükşehirlerde de valilik, belediye ve AK Parti il binasına yönelik terör saldırısı yapılacağı anlatılmıştı. Hatta son zamanlarda kuvvetli istihbarat alıyorduk." diye konuştu.

Darbe girişiminin bir parçası olmadığını savunan Altunsoy, "Atatürk’ün askeriyim. Bu milletin askeriyim. Kimseye 'vur' emri vermedim. Ben ateş etmedim. Faruk Binbaşı, havaya ateş ettiğinde ise onu uyardım. Havaya ateş edilmesinden sonra, halk kızmaya başladı ve barikatlar yarıldı. Kalabalık, üzerime koşmaya başlayınca ben de binaya koştum. Tüfeğim var, bana vurmalarına rağmen kimseye ateş etmedim. Darbeyle alakam yok. Darbe girişimini cep telefonumdan öğrendim. Yanımdaki arkadaşlara 'bunun bir parçası olmayalım' dedim." diye konuştu.

Darbe maksadıyla gitmeleri halinde silsile yöntemiyle önce milletvekilini derdest edeceklerini anlatan Altunsoy, "Kesinlikle böyle bir davranışımız olmadı. Eğer olsaydı, Metin Külünk Bey'i ve İl Başkanını tutuklardık." dedi.

Altunsoy, olaydan önce kendilerine sürekli bir terör eylemi olacağı bilgisi verildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yazılı bir emir sorgulamadık. Bizden önce emri alan kişi, Faruk Binbaşı’dır. Bizim her türlü emri sorgulayamayacağımız bilindiği ve kurmay olma ihtimalimiz de bulunduğu için geleceğimiz parlak olması dolayısıyla bu görev için seçildik. Harp Akademilerinde FETÖ’cü komutanlar var ki bugün düştüğümüz durum ortada. Ben bütün bu darbe girişimine bildiği halde katılan herkesin idam edilmesini istiyorum."

Mahkeme başkanı: "Bırak şov yapmayı"

Sanık Altunsoy, "Bu ülkede askerin hiçbir kıymeti yok. Önceki Genelkurmay Başkanı terör örgütü üyeliğinden yargılandı. Daha sonra bunun kumpas olduğu ortaya çıktı. O zaman da Türk Silahlı Kuvvetleri için 'bağırsaklar temizleniyor' manşeti atıldı. FETÖ öyle bir kumpas kuruyor ki işte buradaki vatan evlatları, böyle bir duruma düştü. Ben şunu sormak istiyorum; o gün neden hiçbir siyasetçi zarar görmedi. O gün, askerler linç edilseydi, bunun hesabını kim verecekti." diye konuştu.

Bunun üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Öztürk, "Bu askeri araçlara siyasetçiler mi bindi? Bu bir darbe davası. İddianame kapsamında savunma yap. Bırak şov yapmayı. Gerekirse ilgilisi hakkında da dava açılır ve bu mahkeme onları da yargılar." dedi.

Sanık Altunsoy’un savunmasını tamamlamasının ardından, duruşma yarına ertelendi.

Muhabir: Murat Paksoy,Yunus Ege