İSTANBUL (AA) - Akbank, Türkiye'de ipotek teminatlı konut kredilerini teminat göstererek TL cinsinden uzun vadeli tahvil ihraç eden ilk banka oldu.

Akbank açıklamasına göre, geçtiğimiz yıl aralık ayı içerisinde Türkiye'nin ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) Programını kuran Akbank, Avrupa Yatırım Bankası'na (AYB) yapılan yaklaşık 410 milyon lira tutarında 5 yıl vadeli ihraçla program kapsamındaki ilk ihracını tamamladı.

Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli konuya ilişkin değerlendirmesinde, Akbank olarak Türk bankalarının yurtdışı sermaye piyasası işlemlerine öncülük etmeyi sürdürdüklerini belirtti. Kefeli, şunları aktardı:

"AYB'ye yaptığımız ihraç ile İTMK Programımız kapsamındaki ilk ihracı gerçekleştirdik. İhracın Eurobond'larımıza göre 3 basamak daha yüksek kredi derecelendirme notuna ulaşarak A3 ratingi alabileceği bir yapı oluşturduk. Gerçekleştirdiğimiz ihraç, teminatlı yapısı nedeniyle daha düşük maliyetlerle borçlanmamıza olanak sağladı. 2013 yılında çok doğru bir zamanlama ile Türkiye'den yurtdışına ilk TL Eurobond ihracını gerçekleştirmiştik. Bu ikinci uzun vadeli TL ihracımız oldu."

İstanbul'da yapılan son G-20 toplantılarında altının çizildiği gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'lerin ekonomik değer zincirine katılımları ile gayrisafi milli hasılatın gelişmesi arasında bir paralellik bulunduğunu anımsatan Kefeli, yatırım atmosferini güçlendirecek, altyapı ve KOBİ yatırımlarını teşvik edecek uygulamaların önem kazandığını kaydetti.

Kefeli KOBİ'lere destek olmayı sürdüreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ülke kalkınmasını sağlayacak en önemli stratejilerin başında KOBİ'lerin gelişmesi ve büyümesinin geldiğini düşünüyor ve farklı projelerle KOBİ'lerin ticari faaliyetlerinin gelişmesine finansal destek sağlamaya devam ediyoruz. Diğer taraftan kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir değer yaratmaya odaklanan bir kurum olarak, finansal performansımızın yanında, etik, çevresel, sosyal ve ekonomik önceliklerimizin de Akbank'ı geleceğe taşıyacak önemli unsurlar olduğuna inanıyoruz. AYB ile yaptığımız 5 yıl vadeli yaklaşık 410 milyon lira tutarındaki bu ihraçla temin ettiğimiz fonu, KOBİ'lerin ve ticari firmaların yatırımlarının finansmanında ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanacağız." 

Avrupa Yatırım Bankası'na, Akbank'ın programına gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür eden Kefeli, "İTMK alt yapısı ilk olarak 2007'de yapılmış ancak hayata geçirilememişti. Sermaye Piyasası Kurulu'nun attığı adımlar sayesinde ülkemizde dünya standartlarında bir İTMK düzenleme altyapısı kuruldu. AYB'nin desteği ile de 8 yıldır beklenen ihraç hayata geçirilmiş oldu. Piyasaların uygun olması halinde İTMK Programımız altında yeni bir piyasa ihracı da önümüzdeki dönemde planlarımız arasında" ifadelerini kullandı.

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom ise değerlendirmesinde İTMK'nin yenilikçi bir seçenek olarak yaygınlık kazanacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği'nin bankası olarak, AB üyesi olmayan ülkeler arasında en yüksek tutarda finansman sağladığımız ülke olan Türkiye'ye güçlü desteğimizi göstermeye hazırız. Bugün, çığır açıcı bir işleme, Türkiye'deki ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracına yatırım yapıyoruz. İTMK ihraçlarının katalizör etkisi yaratacağını ve Türk bankalarına küçük ve orta ölçekli firmaların finansmanı için uzun vadeli, inovatif bir seçenek sağlayacağını düşünüyoruz. Bu işlemin AYB ve Akbank arasındaki örnek işbirliğinin göstergesi olmasından dolayı ayrıca mutluluk duyuyorum."