İSTANBUL (AA) - Young Guru Academy (YGA) ve Vestel iş birliğiyle hayata geçen, Turkcell'in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı aracılığıyla destekçilerin karşısına çıkan WeWALK akıllı baston, "Yılın Sosyal İnovasyonu" ödülüne layık görüldü.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, akıllı baston WeWALK, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nda "Yılın Sosyal İnovasyonu" ödülünü aldı.

Görme engelliler, güneş enerjisi ve çocuklara bilimi sevdirme alanlarında en saygın uluslararası ödülleri de Türkiye'ye getiren YGA'nın projeleri bugüne kadar dünya çapında 7 farklı teknoloji ve inovasyon ödülüne layık görüldü.

Temmuz ayında ticari ürün haline gelerek kullanıcılarıyla buluşacak olan WeWalk'un ücretsiz olarak görme engelli çocuklara ulaştırılabilmesi için fonlama hala devam ediyor.

Teknoloji desteğiyle görme engellilerin hareket özgürlüğünü artırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçen WeWALK, Arıkovanı üzerinden kısa sürede rekor seviyede destek gördü. Dünyada görme engelliler için üretilen ilk akıllı baston olan WeWALK, 2 günde 220 bin liranın üzerinde destek almayı başarırken, çok sayıda destekçi ile 500 bin liralık desteğe ulaşılması hedefleniyor.

Yenilikçi projelerin destekçilerle buluştuğu bir kitlesel fonlama platformu olan Arıkovanı, Türkiye'nin teknolojik gelişimine ve sorunlarına yenilikçi çözümler üreten yeni girişimlerine katkı sağlamayı ve kitlesel fonlamanın Türkiye'de yaygınlaşarak bir kültür haline gelmesini amaçlıyor. YGA ve Vestel mühendislerinin görme engellilere yönelik geliştirdiği WeWALK için Turkcell ve Vestel, Arıkovanı üzerinden toplam 100 bin liralık destekte bulundu.


- WeWALK akıllı baston


WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere 3 özellik sunuyor. Kullanıcısının göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri algılayan ve kullanıcıyı uyaran akıllı baston, Bluetooth ile cep telefonuna bağlanarak telefonu kontrol etme imkanı da sunuyor. Böylece görme engelli kullanıcı, cep telefonuna hiç dokunmadan bastonu üzerinden navigasyon ve ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabiliyor. Tüm mobil uygulamaların entegre olabildiği WeWALK, ergonomik tasarıma ve kolay kullanıma sahip.

Uzun süreli kullanımı mümkün kılan pille sunulan ürün, USB girişinden şarj ediliyor. Telefona bağlı olmadığı durumlarda, üzerindeki mikro işlemci ile çalışabilecek bir yazılım bulunuyor. Bluetooth ile telefona bağlandıktan sonra ise touch pad, titreşim motorları, ultrasonik sensör, pusula ve LED'ler uzaktan kontrol edilebilir ve erişilebilir hale geliyor.