Gaziantep’te 13 nesli aşkın süredir alem ustalığı yapan ailenin son temsilcisi Yaşar Kalaycıoğlu, ülkede bu işi yapan sayılı ustalar arasında yer alıyor. Gaziantep’in tek alem ustası olan Kalaycıoğlu, ülke genelindeki minare ustalarının ise en iyi tanıdığı isim.
Gaziantep’in son alem ustası Yaşar Kervancıoğlu’nun yaptığı alemler, binlerce minarenin tepesini süslüyor. Gaziantep’in en eski bakırcı ustalarından olan Kervancıoğlu ailesinin son temsilcisi olan Yaşar Kervancıoğlu, alem yapmanın maddi getirisinin yanı sıra manevi bir yönü olduğunu ifade ediyor. Kervancıoğlu, sadece minare değil kubbe ve mimberleri için de alem yaptığını belirterek, “Baba mesleği olduğu için, gözümüzü açtık bu mesleğin içindeyiz. Biz de 13 nesilden beri bu mesleği yapıyoruz. Aynı aile, aynı yerde bu işi yapıyor” dedi. 80 yaşındaki alem ustası Yaşar Kervancıoğlu, ilerleyen yaşı nedeniyle mesleğini güçlükle sürdürebildiğini kaydetti. Kervancıoğlu, “Ama şimdi ben yaşlandım. Eskisi gibi çırak, kalfa kalmadı. Şimdilerde kolay olsun para olsun diyorlar. Eskiden ustam gibi yapabileyim, ustam kadar sanatkar olmalıyım diye gelip, 10-15 sene çalışırmışlar” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki alem piyasasının kendisinin de aralarında bulunduğu birkaç ustadan sorulduğunu belirten Kalaycıoğlu, Gaziantep’te ise tek kaldığını ifade etti. Ülke genelindeki minare ustalarının kendisini tanıdığını belirten Kalaycıoğlu, “Türkiye’de bu işi yapan sayılı. Birkaç usta varsa, vardır. İşlerin ekseriyeti bende. Türkiye de bu işi yapan birkaç kişi kaldı ama Gaziantep’te tek ben kaldım. Benim yaptığım alemler daha muntazam, daha sanatsal, daha şekilli, daha estetik oluyor. Minare, cami yapanların hepsi beni tanırlar. Alem lazım olursa gelirler benden talep ederler. Onlar yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
MİNARE USTALARI KAPISINI SIK ÇALIYOR
Gaziantep ve Güneydoğu’da ki minare ustalarının sık sık kapısını çaldığı alem ustası Kalaycıoğlu’nun kapısını Türkiye’nin dört bir tarafındaki minare ustaları da çalıyor. Tüm İslam alemi için minare ve kubbelerin ayrı bir önem taşıdığını belirten minare ustaları, minare ve kubbeler için de alemin ayrı bir yeri olduğunu kaydetti. Tehlikeli ve zevkli bir meslek olduğunu belirten ustalar, “Her köyde, mutlaka bir minare vardır, minare olan yerde de alem vardır. Alemsiz minare olmaz. Alem denilince de akla gelen ilk kişi Yaşar usta oluyor” diye konuştu.