Anadolu Yayıncılar Derneği yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a memleketi Rize’de taleplerini ve beklentilerini içeren bir rapor sundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Yayıncılar Derneği yönetimi ile görüştü. Görüşmede Dernek Başkanı Sinan Burhan ve Genel Başkan Yardımcıları Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık, Anadolu medyasının sorunlarını ve beklentilerini içeren bir rapor sundular.
Anadolu Yayıncılar Derneği Genel Başkanı Sinan Burhan, görüşmenin oldukça faydalı olduğunu, Anadolu medyası adına beklentilerinin giderilmesi ve sorunlarının çözümü noktasında umutlarının arttığını ifade etti. Burhan, Anadolu medyasının başlıca sorunlarını şöyle sıraladı:
"- Bugüne kadar yerel gazetelere kaynak aktarıldı. Bugün yerel gazeteler Basın İlan Kurumu destekleri ile ayaktadırlar. Bu destekler önemlidir ve daha da artırılmalıdır. Ancak burada yerel televizyonlar ihmal edilmektedir. Resmi ilanlardan ve kamu reklamlarından bundan sonra yerel televizyonlar da istifade etmelidir. Kamu spotu ücretli yayınlanmalıdır.
- 1961 yılında çıkan 298 sayılı Kanun, bugünün çağdaş yayıncılık anlayışına uygun değildir. Kamu yayıncılığı ve özel yayıncılık ayrılmalıdır. YSK cezaları verirken bu eski kanuna göre ceza vermektedir. Bu kanun güncellenmelidir.
- Yerel televizyonların önemli sorunlarından biriside uydu maliyetleridir. Dördüncü uydumuzu uzaya gönderdik. Bu uydu ile birlikte Türksat’ın uydu ücretlerinin düşmesi gerekir. Yerel kanalların dünya ile buluşmasını sağlayan uydu maliyetlerinin düşmesi yerel televizyonların güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
- Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun vermiş olduğu yüklü para cezaları. Bu cezalar doğrudan satışla ilgilidir. Bu cezaların kaldırılması ya da düşürülmesi yerel televizyonların en büyük sorunudur. Bu soruna mutlaka el atılmalıdır.
- Yerel medyanın teknolojik transferi için gümrüklerde kolaylık sağlanmalı ve iletişim yenilenmesi için kredi verilmelidir.
- Raiting ölçüm sistemi günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir. Bu ölçüm 81 ile yayılmalıdır. Reklam dağıtımı bu ölçüme göre yapıldığı için Anadolu medyası mağdur olmaktadır.
- RTÜK payları kaldırılmalıdır. Hiçbir özel şirket KDV ve kurumlar vergisinin dışında ilave bir ödeme yapmazken, neden TV kuruluşları ilave ödeme yapıyorlar.
- Basın mensupları sosyal haklar bakımından belirli noktalarda iş kanununa tabi olmalıdır. Örneğin kıdem tazminatı."