ANTALYA (AA) - AnadoluJet'in, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü dolayısıyla düzenlediği özel tarih projesinde, tarihçi ve yazar Talha Uğurluel, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine Çanakkale Zaferi konusunda bilgiler verdi.

Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta Uğurluel, kendi koleksiyonundan derlediği Çanakkale Savaşı'na ait fotoğraflar eşliğinde savaşın bilinmeyen yönlerini anlattı.

Uğurluel, askerlerin Çanakkale Savaşı'na düğüne gider gibi gittiklerini söyledi. Çanakkale'de sadece 500 metrelik alanda 70 bin askerin şehit düştüğünü kaydeden Uğurluel, askerlerin çoğunun henüz askerlik yaşına gelmemiş, lise çağındaki çocuklar olduğuna işaret etti.

Çanakkale cephesinde Türk ve Anzak askerleri arasındaki siperlerin 5-8 metreye kadar düştüğünü belirten Uğurluel, şöyle konuştu:

"Bir tarafta bizim askerler, diğer tarafta Anzaklar vardı. Gündüz savaş en acı yüzünü gösterdiği gibi gece savaşılmazdı. Gece Anzaklar gitar çalarak şarkı söyler, bizim asker dinler, alkış tutarlardı. Aynısı bizim askerler şarkı söyler ve onlar dinlerdi. Anzaklar ondan dolayı bizim türkülerimizi çok severler. Hatta savaş türkü isteğinin yazılı olduğu kağıtları birbirlerine atarlardı."

Konferans sonunda daha önce katılımcılara dağıtılan numaralarla çekiliş yapılarak, 5 öğrenciye AnadoluJet uçak bileti verildi.