HATAY (AA) - Hatay'da, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla "AnadoluJet'le Çanakkale Sohbetleri" programı düzenlendi.

AnadoluJet'in, Çanakkale 2015-100. Yıl Koordinasyon Merkezi ile yürüttüğü "AnadoluJet'le Çanakkale Sohbetleri" Projesi, Çanakkale, Ankara, Kayseri, Trabzon ve Konya'nın ardından Hatay'da halk ile buluştu.

Antakya Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Boğazı'nda, Morto, Seddülbahir ve Arıburnu'nda neler yaşandığını ve Çanakkale Savaşı'nın nasıl kazanıldığı, ne gibi mücadelelerin verildiğiyle ilgili öyküleri anlattı.

Çanakkale'de dünyanın en büyük, acımasız devletlerine karşı nasıl mücadele edildiğini söyleyen Uğurluel, sözlerine şöyle devam etti:

"Atalarımız, dedelerimiz burada, Çanakkale'de dünyanın en büyük devletlerine karşı büyük başarı kazandı. Çanakkale'de 253 bin askerimiz şehit düştü. Acı manzara, düğüne gider gibi savaşa gidiyorlardı. Yine davullara vurulacak, zurnalar çalacak, köy köy, kent kent, kapı kapı dolaşılacak, ciğerpareler bir bir evlerinden devşirilecek. Sevenler sevdiklerinden hemen evlerinin kapısından ayrılmayacaklar. Onlarla beraber tren istasyonlarına kadar gelecekler. Vagonların önlerinde sıra sıra olan sevdiklerine son bir kez bakacaklar. Bizler de iyi bakalım onlara, çünkü biz de onları göremeyeceğiz."

Çanakkale'de savaşan askerlerin çoğunun askerlik yaşına gelmemiş, daha bıyıkları bile terlememiş lise çağındaki çocuklardan oluştuğunu vurgulayan Uğurluel, sadece bunlarla kalmayıp kadınların, ninelerin at, eşek sırtların hiç durmadan cephelere mermi ve mühimmat taşıdığını anlattı.

Büyük mücadelede sadece köyden, kentten insanların değil, Mevlevilerin de neylerini üfleye üfleye cepheye uğurlandıklarını belirten Uğurluel, "Tabi bir çok cephede savaştılar, sadece Çanakkale'de değil. Mesela Kafkas cephesinde. Diz boyu kadar değil, gırtlağa kadar gelmiş karda siper kazarken bile toprağın rengini görmüyorlardı. Bunun yanında Galiçya cephesinde de bir taraftan insanın kanını donduran soğuk, öbür tarafta insanın beyinini kaynatan sıcaklar" diye konuştu.

Programın sonunda katılımcılar, Çanakkale Savaşı fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi.